„Do šestého kilometru jsem se snažil jít, co to šlo, ale pak už jsem měl tak velký náskok, že jsem zvolnil a jen kontroloval, zda se běžci za mnou nebudou přibližovat. Tady už jsem měl dost velkou rezervu a nebyl by problém zrychlit, jenže mě k tomu nikdo nedonutil," uvedl v cíli Maďar Zsoltán Korszár.

Ten v hlavním závodě bohužel vypálil nejlepším českým běžcům rybník. Korszár se sice z počátku moc dopředu nehnal, ale již ve druhém kole naprosto lehce utrhl Milana Kocourka stejně tak jako jeho tréninkového parťáka Jiřího Homoláče. „Myslel jsem, že by mohli utíkat na úrovni třiceti minut, ale v tom vedru to měli běžci složité," uvedl ředitel devatenáctého závodu Moravsko-Slovenského běžeckého poháru 2013 Josef Korvas.

Oba čeští běžci absolvovali celý závod společně, a přestože se Homoláč snažil na trati diktovat tempo, předvedl Kocourek v závěru svoji rychlost a nakonec bez větších obtíží dokázal ve finiši vybojovat druhé místo.

„Já zrovna velké teplo moc nemusím. Proto mi dnešní závod nijak zvlášť nesedl. Navíc jsem v současné době ve velké tréninkové zátěži a to vše se muselo ve Vnorovech zákonitě projevit," pronesl Milan Kocourek.

S jeho slovy souhlasil i Homoláč. „Po tom, co absolvujeme teď v tréninku, to v sobotu rozhodně nebyl žádný lehký trénink. Opravdu jsem si hodně mákl. Na víc jsem bohužel neměl. Přece jen toho máme dost v nohách a k tomu tohle vedro, tak se ani nedalo čekat, že poběžíme nějak moc rychle," řekl člen Univerzity Brno.

Mezi ženami na pětikilometrové trati s přehledem zvítězila maďarská běžkyně Anissa Badisová. Ta ovšem utekla domácí vytrvalecké naději Tereze Korvasové až v závěrečném mírném stoupání.

V něm se začala rodačce ze Vnorov nebezpečně přibližovat další maďarka Ida Kovacsová. Korvasová ale své druhé místo nakonec dokázala uhájit. Jedna z favoritek, Carmen Beshirová, se nakonec musela spokojit se čtvrtým místem.

„Žádnou velkou rezervu jsem dnes neměla. Pokud by bylo nutné v závěru finišovat, tak bych s tím problém asi neměla. Na konci jsem mohla zrychlit, ale jinak jsem šla skoro naplno. Vedro mi tak moc velké potíže nedělalo, protože jsme běželi jen pětku a to se dalo zvládnout," uvedla v cíli Anissa Badisová. Stejně to viděla i třetí žena v cíli Ida Kovacsová, která vypadala na stupních vítězů velmi spokojeně.

To čtvrtá Carmen Beshir byla hodně zklamaná: „Přijeli jsme zrovna ze soustředění z Krkonoš a vůbec jsem se nerozběhla. Byla jsem do začátku až do konce ztuhlá a nepodařilo se mi s tím nic udělat," smutnila mladá běžkyně.

Překvapivě kritická byla po sobotním závodě i Tereza Korvasová. Mládežnická reprezentantka totiž pomýšlela v domácím prostředí na výhru. „Bohužel jsem se nedokázala v závěru přinutit jít na maximum. Myslím, že se dalo tempo udržet, ale dnes toho už bylo na mě moc a tak jsem to nezvládla," řekla Korvasová.

I když tropické počasí běžcům moc nesedí, byly Vnorovy i letos napěchovány běžeckými nadšenci. Ve všech kategoriích startovalo 570 závodníků. „Je to účastnický rekord," potvrdil Korvas.

V dětských kategoriích startovalo 340 účastníků, na trať dlouhou deset kilometrů se vydalo 154 mužů. Osmatřicet žen běželo pět kilometrů a stejný počet borců si zaběhalo v doprovodných akcí. „Běh s pivní bečkou, závod s ženou na trakaři i štafetový běh na čtyřikrát 2500 metrů zachováme i do dalších let. Pro diváky je to příjemné zpestření," řekl Korvas.

Toho těší zájem malých i velkých běžců. „Věřím tomu, že si závod našel ve Vnorovech své místo a že i děti u nás rády běhají. Dělá mně radost, že domácí závodníci startují i v hlavním závodě," prohlásil Korvas.

Sedmnáctý ročník se obešel bez účasti běžce černé pleti, který svoji účast přes manažera na poslední chvíli odřekl. „Měl jsem domluveného jednoho černocha, ale on absolvoval před pár dny maraton, a po něm se nedá běžet desetikilometrový závod na čas," uvedl Korvas.

Tomu udělala velkou radost především dcera Tereza. „Hlavního závodu se zúčastnila vůbec poprvé. Je po soustředěních, takže má naběháno. Čekal jsem že by se mohla na stupně vítězů probojovat. V konkurenci Maďarek a Carmen Beshirové to zvládla dobře," pochválil talentovanou běžkyni Korvas, který už má v hlavě další ročník. Organizátoři ale mnoho změn nechystají. „Pořád je co zlepšovat. Žádná novinka mě ale zatím nenapadá. Určitě bychom potřebovali na organizaci akce více peněz. S dvaceti tisíci se totiž nedá závod pro téměř šest set lidí uspořádat," řekl Korvas.

Vůbec poprvé se na start Vnorovské desítky postavil Ondřej Šebesta. Známý okresní fotbalista nakonec doběhl padesátý. „Já ani nevím, kolikátý jsem byl," smál se po svém premiérovém startu v Moravsko-Slovenském běžeckém poháru Šebesta. „Konečné pořadí i výsledný čas jsou ale slušné," přidal vážněji.

Rodák z Radějova si oblíbený závod i v tropickém počasí užil. „Jinak to byla povedená akce, ale vedro bylo obrovské. Asi se dám na stará kolena na atletiku. Nikdy jsem tak dlouho vkuse neběžel, ale bavilo mě to. Jenom od osmého kilometru jsem měl mžitky před očima," usmíval se v cíli Šebesta.

Vnorovská desítka, 17. ročník

Muži (10 km): 1. Zsolt Korszár (Maďarsko, 30:29), 2. Milan Kocourek (Kroměříž, 31:00), 3. Jiří Homoláč (UNI Brno – Bučovice, 31:02), 4. Juraj Vitko (Bardějov, 31:47), 5. Jan Kohút (Univerzita Brno, 31:54)

Muži nad 40 let: 1. Petr Kotyza (UNI Brno – Bučovice), 2. Ervin Beshir (SK Zdice), 3. Jan Miškeřík (Lipov).

Muži nad 50 let: 1. Pavel Kratochvíl (Sokol Rudíkov), 2. Peter Portášik (Skalica), 3. Josef Veverka (Čejkovice)

Muži nad 60 let: 1. Svatopluk Kudlička (Vyškov), 2. Vladimír Varmuža (Hodonín), 3. Karel Navara (Uherský Ostroh)

Muži nad 65 let: 1. Josef Šohaj (Uherský Brod), 2. Ferdinand Husár (Trenčín), 3. Ondrej Tirpák (Senica)

Muži nad 70 let: 1. Ján Kocák (Holíč), 2. Josef Holý (MS Brno), 3. Jindřich Tomíšek (Horní Moštěnice).

Ženy (5 km): 1. Anissa Badisová (Maďarsko, 17:40), 2. Tereza Korvasová (AK Hodonín, 18:07), 3. Carmen Beshirová (18.38, Olymp Brno), 4. Jana Styková (Nové Zámky, 18:44), 5. Erika Farkašová (Skalica, 19:55)

Ženy nad 35 let: 1. Ida Kovacsová (Maďarsko), 2. Jana Kadlecová (Hodonín), 3. Silvie Divišová (Moravský Krumlov)

Ženy nad 45 let: 1. Marie Hynštová (Vyškov), 2. Marta Durnová (Veselí nad Moravou), 3. Zuzana Stoličná (Run for fun)

Štafety: 1. Štrekaři Hodonín (Patrik Sasínek, Dominik Bartoník, David Kákona, Filip Sasínek), 2. AK Hodonín (David Herka, Richard Hála, Dominik Kubalák, Ondřej Kučeřík), 3. VSK Univerzita Brno/Blansko (Daniel Kotyza, Jiří Klinovský, Michal Zamazal, Šimon Slav).

Běh na 60 metrů s ženou na trakaři: 1. Martin Ježek, 2. Richard Hála, 3. Petr Korvas.

Běh na 60 metrů s pivní bečkou: 1. Ondřej Kučeřík, 2. Martin Ježek, 3. Ludvík Janek