Jízdu na surfovém prkně, které se nespoléhá na vlny, ale pohání ho zabudovaný motor, popularizuje v ruské Kazani. Jde o doprovodný program k závodům akrobatických letounů série Red Bull Air Race. „Odletěli jsme sem čtyři jezdci a máme zde o víkendu dvě exhibiční vystoupení,“ přiblížil Kornfeil.

Diváky pobaví ve chvílích, kdy zrovna nad řekou Kazaňkou nepoletí čeští piloti Martin Šonka s Petrem Kopfsteinem a jejich protivníci. „Jezdím za český tovární tým. Naštěstí mně vychází vstříc a podle kalendáře MotoGP tvoří termíny jetsurfu. Můžu jet téměř na každou akci, za což jsem rád,“ řekl Kornfeil, jezdec týmu brněnského rodáka Martina Šuly, jenž vymyslel projekt motorizovaného surfařského prkna.

Miloš Kratochvíl.
Zbrojovka zvládla generálku, střelecky jí vyšel úvod duelu s Kayserisporem

Do Brna bez testůNa začátku týdne si ve dvou testovacích dnech trať na Masarykově okruhu vyzkoušely týmy třídy MotoGP Repsol Honda (Marc Márquez a Dani Pedrosa) a LCR Honda (Cal Crutchlow). Mimo ně testoval i Karel Hanika a pár týmů ze třídy Moto2 či Moto3. Karel Abraham i Jakub Kornfeil se představí v Brně až v pátek 4. srpna při prvním tréninku.

Ani Abraham se ve volném čase nevzdává výbušného stroje, při měsíční pauze vyjíždí na motovýlety. „Hned v prvním týdnu volna jsem s přítelkyní a kámošem jel tradičně na motorce do zahraničí. Loni jsme projeli Skandinávii, letos celý Balkán. Zastavíme se v bodech, které nás zaujmou a spíme pod stanem,“ popsal brněnský jezdec desetidenní dovolenou.

Nyní se už kondičně připravuje na druhou polovinu sezony ve Francii. „Na výletě na motorce jsem vypnul hlavu a pak jsem odjel mimo dění u nás. Pro trénink je to vždy lepší. Nemám čas na kraviny, které mně doma zaberou spoustu času. Běhám a dělám doplňující sporty, abych byl připravený. Možná mě ještě čeká cesta do Španělska na týmovou přípravu,“ sděluje člen Pull&Bear Aspar Teamu, který vlastní Jorge Martínez.

Abraham je zatím na devatenácté příčce klasifikace MotoGP s dvaceti nasbíranými body. Kornfeil jich získal pouze pět a po devíti závodech zaujímá 24. pozici. „Sezona vůbec není podle představ, je to naprostá bída, až se stydím. Ale lidé, co se kolem motorismu točí, vědí, na jaké technice jezdím a chápou to,“ hlesl Kornfeil z týmu Peugeot MC Saxoprint.

Překvapit pak chce v Brně v třídě Moto2 Karel Hanika. V barvách Willi Race Racing Teamu dostal divokou kartu. Na domácí výzvu se připravuje dalším závoděním. „Čeká mě víkend v Japonsku a poté se vracím přímo do Brna. Dva dny na testování na Grand Prix je hrozně málo,“ posteskl si Hanika, jenž jezdí mistrovství světa Endurance v superbicích.

Hroši Brno.
Posily se vyplatily. Baseballoví Hroši míří do play-off extraligy