Favorit demonstroval v prvním utkání série hrané na tři vítězné zápasy svoji sílu, když svému jihomoravskému soupeři povolil uhrát jediný bod až za rozhodnutého stavu. „Jsme spokojení. Vstup nám vyšel perfektně. Všichni věříme, že v Břeclavi urveme druhý bod a doma už budeme slavit," řekla předseda SKST Mart Hodonín Richard Brhel.

Šéf domácího klubu byl stejně jako slušně zaplněná hala překvapený, jak snadno a rychle si hodonínské hráčky s protivníkem poradily. „Jsem hodně spokojená, ale na druhé straně nemám ráda, když se vyhrává moc jednoduše. Výsledek vypadá na jednoznačný zápas, ale holky se hodně nadřely," uvedla domácí trenérka a Brhelova životní partnerka Alena Vachovcová.

První bitva dvou tradičních rivalů jasně vyzněla pro obhájkyně mistrovského titulu. Hodonínské stolní tenistky vyhrály první tři singly shodně 3:0. A zejména třetí duel, který svedly zahraniční opory obou týmů, byl velmi důležitý. Japonka Šiho Onová v něm porazila zkušenou Maďarku Vivien Éllöovou třikrát 11:9. „Byl to hodně důležitý zápas. Po výhře Japonky se utkání úplně zlomilo," všimla si Vachovcová.

Poté Kateřina Pěnkavová přidala svůj druhý bod v utkání a zvýšila vedení Hodonína na 4:0. Za tohoto stavu se zrodil jediný úspěch břeclavského celku, Vivien Éllövá v pětisetové bitvě porazila Lenku Harabaszovou.

Jenže poslední slovo měla Šiho Onová. Japonka v hodonínských službách vyhrála nad Rumunkou Andreeou Dodeanovou hladce 3:0 a zpečetila první vítězství obhájkyň titulu ve finále letošního play-off české extraligy.

„Určitě jsme měli navíc. Vybrali jsme si daň prvního zápasu. Máme v družstvu novou hráčku, která finále ještě nezažila. Dolehla na ni atmosféra," pronesl hostující kouč Petr Nedoma. Břeclavský trenér ovšem ocenil i výkon protivníka. „Hodonínský tým byl na nás dobře připravený a zaslouženě vyhrál. Já věřím, že v dalších zápasech mu to trochu víc znepříjemníme," uvedl Nedoma, který měl naopak výhrady ke hře svých zakřiknutých svěřenkyň. „Nepodali jsme optimální výkon. Holky mají určitě na víc," ví kouč MSK.

Druhé střetnutí o český trůn je na programu ve středu 20. května od osmnácti hodin na zimním stadionu v Břeclavi, na Slovácku se pokračuje zase v pátek. „Každý zápas je jiný. Začíná se od znovu a zase to bude hodně těžké. Doufám však, že to bude jako loni a že venku budeme vyhrávat," přeje si Vachovcová.

Nedoma věří, že se finálová série stejně jako před rokem protáhne. „Doma budeme chtít uhrát víc. Snad se připravíme lépe a výkon všech hráček bude lepší a bojovnější," pronesl břeclavský trenér, který zná cestu k vítězství nad Hodonínem. „Vivien udělá tři body a ostatní hráčky se podělí o ty další," usmál se Nedoma.

Počítat ovšem umí i v Hodoníně. Každopádně finálové série opět po roce baví. Domácí funkcionáři navíc diváky odměnili pohoštěním. Každý návštěvník atraktivního duelu ke vstupence obdržel pivo a klobásu zdarma. Někteří příznivci a členové hodonínského klubu navíc dostali jako dárek černé triko s potiskem Vzhůru pinec!

Finále extraligy žen

1. zápas: SKST Mart Hodonín – MSK Gumotex Břeclav 5:1, stav finálové série: 1:0.

Výsledky: Lenka Harabaszová – Aneta Kučerová 3:0 (4,9,4), Kateřina Pěnkavová – Andreea Dodeanová 3:0 (6,6,8), Šiho Onová – Vivien Éllöová 3:0 (9,9,9), Kateřina Pěnkavová – Aneta Kučerová 3:1 (9,5,–8,2), Lenka Harabaszová – Vivien Éllöová 2:3 (9,–10,–6,10,–8), Šiho Onová – Andreea Dodeanová 3:0 (5,9,5).

V Břeclavi musíme hrát koncentrovaně, ví Pěnkavová

Hodonín – Znovu byla oporou. Hodonínská stolní tenistka Kateřina Pěnkavová v prvním finále ukázala svoji kvalitu, v zápasech s Andreeou Dodeanovou a Anetou Kučerovou ztratila jediný set, na souboj s maďarskou obranářkou Vivien Ellöovou v pondělí večer již nedošlo.

Úřadující české mistryně totiž za devadesát minut přehrály Břeclav 5:1 a v sérii hrané na tři vítězné zápasy se ujaly vedení 1:0. „Důležité bylo, že se sešly výsledky všech nás tří. Šiho ještě letos s Ellöovou nevyhrála, teď ji porazila poprvé. Vyšlo nám to," uvedla Kateřina Pěnkavová. Česká reprezentantka brala úvodní triumf s nadhledem a pokorou. Žádná juchání ani slavení, domácí hráčky ví, že k titulu potřebují udělat ještě dva kroky. „Každý zápas je jiný," připomenula.

Zatímco loni se Hodonínu před vlastním publikem nedařilo, letos slovácký celek zvládl hned úvodní finálový duel. „Minulý rok nehrálo domácí prostředí žádnou roli. Doma jsme prohrávaly, venku se nám zase dařilo," řekla zkušená stolní tenistka.

Finálová série se ve středu přesouvá do Břeclavi, kde se bude hrát na zimním stadionu. „Uvidíme, jak to tam bude vypadat. Problém by v tom však být neměl. Jsme zvyklé hrát v různém prostředí," mávla rukou Pěnkavová.

Ta se žádného překvapení nebojí. Břeclav totiž podle hodonínské opory nemá v rukávě žádné eso. „Jedině, že by soupeř postavil trochu jinak sestavu, ale v tom problém nevidím, protože se dobře známe, takže rozhoduje aktuální forma a psychické rozpoložení," prohlásila Pěnkavová.

Podle ní nehrozí ani podcenění tradičního rivala. „V žádném případě," brání se. „Podle výsledku to vypadá, že to bylo jednoduché, ale v Břeclavi musíme hrát koncentrovaně, jako kdyby série teprve začínala," dodala.