„K tomuto významnému jubileu mu všichni přejeme hlavně hodně zdraví. Ať mu dál dělají radost výborné sportovní výsledky naší mládeže," říká za všechny členy AK Mikulčice předsedkyně oddílu Magda Hubačková.

Jan Bělohoubek, který se narodil před pětašedesáti lety manželům Ludmile a Antonínu Bělohoubkovým jako jejich prvorozený syn, patří mezi nejznámější atletické činovníky na okrese Hodonín.

Mikulčický rodák první stupeň základní školy navštěvoval v Mikulčicích, druhý pak absolvoval v Hodoníně. Střední průmyslovou školu strojírenskou ukončil maturitou v Břeclavi.

Po maturitě nastoupil do zaměstnání v Jihomoravské armaturce v Hodoníně, které ukončil až svým předčasným odchodem do invalidního důchodu ve svých padesáti letech z důvodu vážné nemoci. „Velkou radost mu dělají čtyři vnučky od syna a od dcery, které velmi miluje," říká Bělohoubkova manželka Miloslava.

Největším a snad jediným celoživotním koníčkem současného sekretáře AK Mikulčice se stala výchova mládeže, kterou vždy vedl ke sportu a zejména k lehké atletice. Té se věnuje od patnácti let. Pauzu si Bělohoubek dal pouze v době základní vojenské služby. Se svými svěřenci se známý trenér zúčastnil téměř všech sportovních klání, která se konala v blízkém i vzdálenějším o­kolí.

Členové mikulčického oddílu pod Bělohoubkovým pečlivým dohledem dosahovali velmi dobrých výsledků, což bylo a je jeho největší odměnou. Sám se také aktivně zúčastnil všech spartakiád. Kromě sportu miluje dechovku, cimbálovou muziku, nejvíce však písničky od dalšího mikulčického rodáka, Fanoše Mikuleckého.

Trenérskou činnost Jan Bělohoubek vykonával nejprve pod ZTVR, později pod hlavičkou TJ Sokol, následně pod Baníkem a v současné době se oddíl jmenuje AK Mikulčice. „Mnohdy se potýkal s nepochopením, bojoval s větrnými mlýny, ale nedal se odradit a dosáhl svých snů. Má precizně zpracovaných všech čtyřicet ročníků Velké Moravy včetně textů i fotodokumentace," říká Miloslava Bělohoubková. „Rovněž tak veškerou činnost atletického klubu po celou dobu jeho působení," přidává.

Jan Bělohoubek je zakladatelem silničního běhu Velká Morava. První ročník tohoto závodu se uskutečnil již v roce 1974. O dvacet let později se populární závod z důvodu nedostatku finančních prostředků a neochoty lidí spolupodílet se na organizaci nekonal.

Letos však byl již jednačtyřicátý ročník tohoto běhu, který v hlavním závodě absolvovalo dvě stě padesát závodníků a 340 mládežníků, včetně jeho vnuček, v ostatních kategoriích. „Impulsem pro vznik Velké Moravy byla myšlenka, aby se v Mikulčicích konalo něco většího než každoměsíční běžecké závody na kratší tratě, jichž byl rovněž pořadatelem a autorem," uvádí Bělohoubková.

I když ve hře bylo více variant, nakonec vyhrála desetikilometrová trať, která vedla z Mikulčic na vykopávky. „Odtud pochází název Velká Morava," připomíná Bělohoubková.

Její muž se po celých čtyřicet let podílel na celkové organizaci čím dál populárnějšího klání. I na letošní ročník Bělohoubek dohlížel, ale ze zdravotních důvodů rozdělil úkoly mladším kolegům a kolegyním, kteří se jich zhostili se ctí. V roce 2000 byl Bělohoubek nucen ze zdravotních důvodů odejít do invalidního důchodu.

Naučil se však pracovat s počítačem a dodnes je velkým pomocníkem při sestavování sportovních akcí pořádaných Základní školou Mikulčice. Učitelům pomáhá tabulkově zpracovávat výsledky ze závodů a různých sportovních klání, navíc jim předává své rady a zkušenosti, jež v minulosti nasbíral. Velkou radost oslavenci udělalo vybudování nového tartanového atletického oválu, o který se zasloužila obec Mikulčice společně se základní školou díky vyhlášenému dotačnímu titulu.

Dráha bude sloužit zejména mikulčickým dětem školního a předškolního věku v rámci vyučování tělesné výchovy, ale i k různým sportovním závodům a akcím.