Do vyřazovacích a finálových bojů zasáhlo ve věkové kategorii přípravka žáků celkem 199 závodníků z pěti evropských států. Barvy České republiky hájili pouze členové slováckého oddílu. Na turnaji se jinak představili borci z šestadvaceti maďarských, srbských, slovinských a slovenských oddílů. „Byla to po všech stránkách kvalitní akce. K vidění bylo vyspělé zápasnické umění i bezchybný výkon delegovaných rozhodčích, kteří byli držiteli mezinárodní licence FILA," uvedl organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

Jihomoravští zápasníci, o jejichž psychickou podporu se během turnaje starali trenéři Marek Lidák a Jiří Baják, se svých zahraničních soupeřů nezalekli a vybojovali pět medailí. Největšího úspěchu dosáhl ve váhové kategorii do dvaačtyřiceti kilogramů Tomáš Kotzian, který stejně jako Jan Jaroš ve váze do padesáti kilo získal titul přeborníka fejérské župy.

Cesta k titulu vedla u obou borců shodně přes čtyři náročná utkání. „Tomášovi stáli v cestě za vítězstvím tři maďarští soupeři a jeden Slovák. Nejtěžší utkání si Kotzian odbyl ve finálovém utkání, ve kterém prokázal svou bojovnost poté, co musel uniknout z lopatkové pozice. To se mu podařilo a nakonec Tomáš po tuhém boji zvítězil o jediný technický bod," pronesl Baják. Zcela suverénně si počínal Jan Jaroš. Mladý hodonínský zápasník všechny své soupeře položil na lopatky. Navíc během čtyř utkání předvedl skvělou zápasnickou techniku, která zahrnovala jak čtyřbodové chvaty z postoje, tak i vzorově provedený podbřišní přehoz v podporu klečmo.

Ve výborné formě se v Maďarsku představili i stříbrní medailisté Jan Gaži a Ondřej Blaha. „Zatímco Honza je již zkušeným harcovníkem, tak Ondru lze stále ještě považovat za zápasnického nováčka. Přesto dokázal porazit tři soupeře a jeho výkon byl pro nás příjemným překvapením," řekl Baják.

Sbírku cenných kovů doplnil bronzovou medailí výborný Marek Kotlařík, který prohrál jediné utkání s pozdějším vítězem. „Tento souboj skončil remízou čtyři ku čtyřem na technické body. Bohužel v Markův neprospěch rozhodlo pravidlo, podle kterého se vítězem stává ten, kdo získal poslední bod," posteskl si jeden z hodonínských kou­čů.

Slibně rozjetý turnaj měl i Jan Pávek. Talentovaný zápasník Sokola se však v rozhodujícím boji o bronz zranil. „Odnesly to vazy na předloktí pravé ruky," hlásil Baják. „Všichni hodonínští zápasníci touto cestou Honzovi přejí brzké uzdravení," přidal.

Hodonínští trenéři ocenili i páté místo Tomáše Mráze. Členové Sokola se tak v Maďarsku prezentovali nejen kvalitními sportovními výkony, nýbrž také dárkovými předměty propagující město Hodonín. „Byly společně s pozvánkou na březnovou Velkou cenu Hodonína na turnaji rozdány vedoucím výprav. Za poskytnutí propagačních materiálů děkujeme paní starostce Milaně Grauové," dodal Baják.