Genius loci Prahy z minulých let přilákaly na devátý ročník Prague Wrestling Open v zápase řecko-římském vedle bohaté účasti českých zápasníků i 112 zahraničních borců z Belgie, Estonska, Chorvatska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Rumunska.

Skvělou formu v Praze potvrdil čerstvý vítěz turnaje v srbské Kanjiži, Filip Bartošík, který triumfoval v nejobsazenější váhové kategorii do devětatřiceti kilogramů. První a druhý souboj zvládl na jedničku, když hned v prvním kole zažil malou premiéru, neboť se vůbec poprvé ve své krátké sportovní kariéře utkal s představitelem belgické zápasnické školy Issou Baskhanovem. Premiéra byla úspěšná a Bartošík zvítězil dvanáct nula na technickou převahu. Bartošík nezaváhal ani v dalších dvou soubojích. „V boji o zlatou medaili se postavil proti mistru Rumunska. Dramatické finále nakonec rozhodla jediná zápasnická technika Věrtuška, jejímž autorem byl Bartošík,“ řekl vedoucí oddílu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

V patnáctém kole po souboji s Hulínem vytěžil Hodonín pouze bod.
Štěstí na vstřelení vítězné branky neměli. Naftařům doma zůstává jen bod

Mezinárodním přeborníkem Prahy se stal i Lukáš Grochál, který suverénním způsobem zvítězil ve váze do pětatřiceti kilogramů. Grochál v této váhové kategorii mladších žáků zcela dominoval poté, co všechny čtyři soupeře položil do dvou minut na lopatky, přičemž na větší odpor se nezmohl ani Grochálův finálový soupeř z Německa. Oku lahodící zápas, který si pochvaloval i jinak náročný trenér Lubomír Jurman, předváděli stříbrní medailisté Alexandr Harca, Dominik Kubeš, Martin Hvorecký a Jakub Šimčík.


Roman Žáček zvítězil na turnaji v Srbsku


Druhá výprava hodonínských zápasníků, kterou vedl trenér Martin Vališ, musela odcestovat do 500 km vzdáleného města Senta. Cesta se hodonínským sportovcům vyplatila, protože i na sedmadvacátém mezinárodním turnaji Memoriálu Nikoly Vukova stáli na stupnici vítězů.

Senzační zlatou medaili získal ve váze do pětadvaceti kilogramů Roman Žáček, který nedal svým soupeřům žádnou šanci a všechny je porazil. Skolil i svého finálového protivníka, Davida Vargu z pořadatelského oddílu, a radoval se z prvenství. Cennou stříbrnou medaili si v prestižní juniorské kategorii vybojoval Igor Stojaník, který se po vítězství nad Maďarem a Chorvatem probojoval do finále, kde po vyrovnaném boji podlehl domácímu borci. Sbírku cenných kovů ze srbských žíněnek pak zkompletoval ziskem bronzové medaile Šimon Kocmánek.

Karel Abraham.
Abraham bral na závěr sezony dva body, Márquez obhájil loňský titul


Tomáš Kotzian a Jakub Marhefka vybojovali primátorský pohár  Šamorína


Poslední zápasnická výprava, jejímž vedením byl pověřen trenér Robert Krejčiřík, zavítala do sousedního Slovenska, kde Zápasnický klub Gladiátor Šamorín uspořádal patnáctý ročník mezinárodního turnaje O pohár primátora města v zápase řecko-římském. Turnajovou kvalitu kromě slovenských borců zajistila početná výprava maďarských a chorvatských zápasníků, a tak o dramatické souboje nebyla nouze.


Jedním z aktérů parádní zápasnické podívané byli i Jakub Marhefka a Tomáš Kotzian, kteří vybojovali v žákovské kategorii primátorský pohár. Marhefka si ve finále váhy do třiapadesáti kilogramů poradil s Chorvatem, kterého vybodoval na technickou převahu. Nejdříve důrazným pasováním přinutil svého soupeře dvakrát vyšlápnout ze zóny aktivity, poté provedl strh za dva body a utkání zakončil vítězným křižním zvratem. Velmi zkušeně si na turnaji počínal i Kotzian, který si ve váze do pětaosmdesáti kilogramů připsal tři vítězství.

Nepáral se ani se svým finálovým soupeřem, Martinem Lavrinčíkem ze Šamorína, kterému hned v první minutě zkontroloval pokus o záhlaváka a položil ho na lopatky. Svou vůbec první medaili, a hned ze stříbrného kovu, si na slovenských žíněnkách vybojoval Jakub Holek. Po delší odmlce se na stupně vítězů probojoval i Tomáš Blinka, který v souboji o bronz po předpisovém záhlavním přehozu porazil Slováka Maxima Gromera. „Funkcionáři Tělocvičné jednoty Sokol Hodonín by rádi touto cestou poděkovali svým zápasníkům za vzornou reprezentaci a do dalších bojů jim popřáli mnoho štěstí,“ zakončil Baják.

Ilustrační fotografie
Máme nejlepší sezonu od padesátých let, říká manažer Lanžhotu Jiří Bartoš