První z celkem pěti stříbrných medailí vybojoval ve váze do třiadvaceti kilo Alexandr Harca. „Kdo si myslí, že v této nejnižší váhové kategorii zápasí neduživé dětičky, ten se velmi mýlí," říká organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják. „Vždyť známý silák Harca narazil v Maďarsku na ještě svalnatější borce, mezi které jistě patřil jeho semifinálový soupeř Orbán Mandl z Dorogu," přidal.

Toto semifinálové utkání bylo oslavou zápasení volným stylem. Mandl jako klasický volnostylař prováděl jeden bleskurychlý útok na nohy za druhým. Harca jako řeckořímský specialista dokázal ataky soupeře odrážet jen se střídavými úspěchy, přičemž na konci první minuty prohrával 0:4 na body. „Hodonínský bojovník postupně četl soupeřův způsob boje, což mělo za následek vystižení dalšího útoku, sražení soupeře na břicho a provedení podbřišního chvatu, čímž se bodové skóre srovnalo," uvedl Baják.

Snaživý Maďar ovšem nepolevil v aktivitě a za dvacet sekund již zase vedl, tentokrát o dva body. Harcovi nezbývalo nic jiného než útočit. „Saša poctivě vypasovával svého soupeře, čímž mu bránil v dalších útocích. Po jednom vychýlení se mu podařil pevný úchop hlavy a ruky, ze kterého hodil zvrat a zvítězil 8:6 na body," pronesl hodonínský trenér.

Ve finále Harca nastoupil proti dalšímu volnostylaři, Bálintu Jászovi z ESMTK Budapešť. V tomto neuvěřitelně vyrovnaném utkání Harca vedl ještě dvacet sekund před koncem o dva body. Bohužel doplatil na svoji aktivitu, když se pokusil o podběh, což soupeř vystihl a provedeným strhem srovnal stav na konečných 4:4. „O tom, že vítězem tohoto utkání i celého turnaje se stal maďarský borec Jász, rozhodlo pravidlo posledního získaného bodu," řekl Baják.

Další stříbrnou medaili získal ve váze do pětatřiceti kilo Martin Hvorecký, který se po dvou lopatkových vítězstvích probojoval do semifinále, kde se mu postavil Dominik Kertész z Czepelu. Toto utkání bylo dlouho vyrovnané, přičemž ještě pětatřicet sekund před jeho koncem byl stav 4:4 s tím, že poslední bod získal Kertész. „To znamenalo, že Hvorecký musel bodovat," připomněl Baják.

Hodonínský zápasník zvýšil aktivitu a začal svého soupeře účinně vychylovat. Po jednom vychýlení maďarský soupeř výrazně ztratil stabilitu, čehož Hvorecký pohotově využil k provedení záhlavního chvatu, po kterém následovalo další lopatkové vítězství.

Ve finálovém utkání proti Zalau Toplakovi z Ferencvárosu Budapešť předvedl Hvorecký opět skvělé zápasnické umění. V dalším vyrovnaném souboji se opět rozhodovalo v posledních sekundách, tentokrát však štěstí stálo na straně Maďara, který zvítězil 8:6 na body.

Druhým nejlepším zápasníkem váhy do osmapadesát kilo se stal Tomáš Kotzian. „Nutno podotknout, že toto umístění je velkým úspěchem, neboť Kotzianova běžná soutěžní váha je čtyřiapadesát kilo. Bohužel tuto váhu si mladý závodník nepohlídal, během cesty se vydatně nasnídal, a kvůli 350 gramům navíc musel startovat o váhu výše," prohlásil Baják.

Ve vyřazovacích bojích ještě dokázal Kotzián dokázal chybějící kilogramy nahradit svojí šikovností, přičemž všechny tři utkání vyhrát na lopatky. Na finálového soupeře, Adolfa Bazsyho z Dorogu, však již nestačil a prohrál rovněž na lopatky.

Zbývající dvě stříbrné medaile vybojovali Marek Kotlařík ve váze do šestačtyřiceti kilo a Jan Jaroš ve váze do devětašedesáti kilo. Cenný bronz bral ve váze do osmatřiceti kilo Denis Lišťák. Třetí příčku obsadil i ve váze do dvaatřiceti kilo Alexandr Lucký.

Úspěchem byly i tři pátá místa, které vybojovali Dominik Kubeš, Filip Bartošík a Ladislav Letocha.

Ve stejný den se na tuzemských žíněnkách v Nivnici konal další ročník Memoriálu Václava Hromčíka v zápase ve volném stylu. „Tento turnaj je každoročně považován za neoficiální mistrovství Moravy v tomto zápasnickém stylu," řekl Baják.

Hodonínský oddíl zápasu trochu symbolicky vyslal do volnostylařských bojů výpravu, tvořenou zápasníky, kteří na konci prázdnin absolvovali právě v Nivnici mezinárodní výcvikový tábor v olympijském zápasení. „Vybraní borci podali výborný výkon a vybojovali šest medailí," pochlubil se Baják.

Zlatou získal Adam Kolaja a Jakub Šimčík, druhý skončil Jakub Marhefka, Ondřej Mrkvánek a Filip Hořava. Sbírku cenných kovů ziskem bronzové medaile zkompletoval Martin Paulus.