Tohoto velkého úspěchu mladší žák Grochál dosáhl ve váze do devětadvaceti kilo poté, co bez ztráty bodu postupně na lopatky porazil Patrika Jemiče z chorvatského Záhřebu a maďarského borce Zaliczaie Levanteho ze Szigetváru. Ve finále pak zdolal i slovenského šampiona Levanteho Totha z Trhové Hradské.

V kategorii mladších žáků se podařilo hodonínským zápasníkům vybojovat také dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. O první vicemistrovský titul se ve váze do sedmadvaceti kilo postaral Alexandr Harca, který na turnaji předváděl výbornou technickou vyspělost, o čemž svědčí i jeho tři vítězství na technickou převahu, tedy rozdílem osmi bodů.

Jediným Harcovým přemožitelem se stal maďarský borec Zsombor Farkas z ESMTK Budapešť. Druhou stříbrnou medaili ve váze do dvaašedesáti kilo získal Tomáš Kotzian, který se na jihu Evropy rovněž prezentoval skvělým zápasnickým uměním. „Za zmínku jistě stojí jeho čtvrtfinálová výhra na technickou převahu nad chorvatským zápasníkem z populárního klubu Podravka Koprivnica Karlo Mijatovičem," uvedl organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

I Kotzianovo semifinálové vítězství nad Ivanem Gorupem ze Sisaku bylo parádní. „Ve třicáté sekundě, tedy v okamžiku kdy se Chorvat pokusil o záhlavní přehoz, provedl hodonínský borec rychlé podběhnutí soupeřovi paže s následným strhem na žíněnku. Hned po dopadu Kotzian využil záběru břicha k protočení podbřišního přehozu, po jehož dotočení si šikovně přechytl záběr na dánskou páku, a položil svého soupeře na lopatky," popsal Balák rozhodující moment střetnutí.

Tato bleskurychlá akce Kotziana posunula až do finále, ve kterém nestačil na Ivana Seregiho Balazse z Tatabanyai, jemuž po velkém boji podlehl šest dva na body.

Sbírku cenných kovů rozšířil o bronzový kov Filip Bartošík, který startoval ve váze do šestatřiceti kilo. „V této váze, ve které si to o medaile rozdalo celkem sedmnáct závodníků, vyčníval Bartošík svou komplexností," řekl kouč Sokola. „Skvělá kondice, technika i taktika byly zbraněmi, kterými Bartošík drtil své soupeře," přidal Baják.

Přesvědčit se o tom mohl i Bartošíkův soupeř v boji o bronz, nejlepší srbský zápasník v této váhové kategorii Jovan Miolski ze Zrenjaninu, kterého hodonínský mladík porazil šest jedna na body.

Jedinou smolnou prohru Bartošík utrpěl ve čtvrtfinále proti Michaelu Rathmannovi z rakouského Moerbischu, kterému podlehl tři čtyři na body. V tomto klání hodonínský mladík doplatil na rozdílné pravidlo o udělení bodu za vyšlápnutí ze zóny aktivity, kdy podle českých pravidel se na rozdíl od těch chorvatských za vyšlápnutí bod neuděluje. „Rathmann, který je silovým typem zápasníka, toto pravidlo dokonale využil a Bartošíka čtyřikrát vytlačil," pravil Baják.

Podle něj Bartošík zápasil výborně. „Svého soupeře dokázal skvělým přítrhem strhnout za dva body, pak ještě získal bod za soupeřův pasivní styl boje, ale na vítězství to nestačilo," prohlásil hodonínský trenér.

Početná výprava se Slovácka dosáhla na medaili i v kategorii starších žáků, ve které vybojoval stříbro a titul vicemistra Chorvatska Jakub Marhefka. Ten předvedl ve váze do dvaačtyřiceti kilo, ve které usilovalo o medaile šestnáct závodníků, svůj životní výkon.

V osmifinále si poradil s maďarským borcem Arminem Bognárem, kterého položil na lopatky. Čtvrtfinálový los pak Marhefkovi přisoudil dalšího zápasníka z Maďarska, Arona Szekera z Kaposváru. „Toto utkání bylo dramatické do poslední sekundy, po jejímž uplynutí se Hodoňan mohl radovat z těsného vítězství šest pět na body," řekl Baják.

Velkého lopatkového vítězství Marhefka dosáhl i v semifinále, ve kterém nastoupil proti Nikolovi Šimunkoviči ze Sesvetskeho Kraljevce. Asi po padesáti sekundách boje se Marhefka rychlým přítrhem dostal za svého soupeře, kterého srazil na prsa, přičemž využil dobrého úchopu paže k provedení podramenní páky a dotlačení na lopatky.

Jedinou slabou chvilku si člen Sokola vybral ve finále proti Josipu Sutonovi ze Slatiny. „Bylo to na konci první minuty, kdy hodonínský borec při pokusu o vytlačení soupeře přenesl rovnováhu příliš vpřed, čehož pozorný Chorvat využil k provedení záhlavního přehozu, který zakončil lopatkovým vítězstvím," pravil Baják.

Známý trenér a funkcionář upozornil, že otevřené mistrovství Chorvatska dlouhodobě patří k nejprestižnějším evropským turnajům. Letošního klání se celkem zúčastnilo 502 zápasníků ze sedmačtyřiceti oddílů z Chorvatska, Slovinska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Maďarska, Rakouska, Ukrajiny, Francie, Holandska, Polska, Německa, Slovenska a Česka. „I přesto, že pořadatel mistrovství neponechal nic náhodě, a přichystal šest zápasnických žíněnek, tak se turnaj proměnil v zápasnický maraton, který byl zakončen krátce před jednadvacátou hodinou," informoval Baják.

„Oddíl zápasu TJ Sokol Hodonín by rád touto cestou poděkoval všem medailistům za vzornou reprezentaci svého oddílu, města Hodonína a České obce sokolské, a zároveň popřál hodně štěstí v dalších bojích v rámci náročných mezinárodních turnajů v Györu, Zrenjaninu a Zentě," dodal.