Jasný důkaz toho, že naše krásné hlavní město Praha neláká jen turisty, nýbrž také sportovce, přineslo Mezinárodní mistrovství Prahy v olympijském zápase, na kterém se představilo 274 zápasníků ze 42 oddílů a deseti států.

Nejzajímavějším týmem turnaje byl zcela jistě devatenáctičlenný výběr USA, přičemž nemalou pozornost nejen u odborníků vzbudily i čtyři oddíly z Ruska. S potěšením oznamujeme, že se hodonínský zápas neztratil ani v této až magické mezinárodní účasti a zásluhou Tomáše Kotziana vystoupal na nejvyšší pozici. Vítěz žákovské váhy do 100 kg, Kotzian, předvedl ve třech vítězných soubojích vyspělé zápasnické umění, kterým porazil i svého finálového soupeře, Ukrajince Jurije Drjaskabu, sedm tři na body.

Velké mezinárodní boje se odehrávaly i na slovenských žíněnkách během tradičního turnaje O pohár města Šamorína, ve kterém si to o medaile rozdalo 151 borců z 22 slovenských, českých, maďarských, chorvatských, italských a ukrajinských oddílů. Je nutné zmínit, že ani v této strach nahánějící konkurenci mladí hodonínští sokoli nepodlehli poraženecké náladě, a to i díky speciálně vytvořeným podmínkám a navozené příjemné atmosféře ze strany pořadatele. Se zápasnickým klubem Gladiátor Šamorín totiž mají hodonínští zápasníci dlouhodobě vřelé vztahy, za které z velké míry vděčí svému členu, vynikajícímu zápasníku, Michalu Lamackému nejstaršímu, který je šamorínským rodákem.

Věčný milovník zápasnického sportu, Michal Lamacký nejstarší, letos v září oslavil významné životní jubileum 80 let, ke kterému mu všichni hodonínští zápasníci upřímně přejí všechno dobré. Nastolené domácí podmínky nejlépe zúročil svěřenec trenéra Lubomíra Jurmana, Filip Bartošík, který zvítězil v žákovské kategorii do 48 kg. Na druhém místě ve váze do 62 kg skončil Denis Vrba. Bronzové medaile si ze Slovenska odvezli Ladislav Letocha a Tomáš Blinka. Cenné páté místo po tuhých bojích vybojovali Filip Hořava a Tomáš Pleša. Pro zajímavost a obdiv uvádíme, že úspěšný a stále plně aktivní trenér Lubomír Jurman je o pouhý jeden rok mladší, než náš milý jubilant Michal Lamacký. Oběma ještě jednou přejeme pevné zdraví.

Již popáté se hodonínský oddíl zápasu zúčastnil mezinárodního mistrovství Slovinska v zápase řecko-římském, které se pravidelně koná v Murske Sobotě. Letošního ročníku se zúčastnilo téměř dvě stě borců ze Slovinska, Srbska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Rakouska, Maďarska, Ukrajiny, Rumunska a Nizozemí. Hodoňané, kteří byli jedinými zástupci Česka, reprezentovali svou vlast příkladně, když zkompletovali sbírku cenných kovů.

Suverénním vítězem váhy do 65 kg se stal Jakub Šimčík, který ve čtyřech utkáních neztratil jediný bod. Současný český kadetský reprezentant předvedl velkou parádu i ve finálovém souboji proti srbskému borci, Elvisu Todoroviči, se kterým po strhu, provedl podbřišní přehoz, následně pomocný chvat zved a zadní suplex, čímž zvítězil na technickou převahu. Krásné boje, které přinesly spoustu radosti početnému diváckému publiku, předvedli stříbrný medailista, Alexandr Lucký a bronzový Dominik Kubeš. Oba borci si během cesty za medailí v žákovské kategorii připsali tři vítězství a jednu těsnou prohru.

Ani z Velká ceny Jihlavy v zápase řecko-římském, která patří k tradičním mládežnickým kláním, neodjeli hodonínští sportovci s prázdnou, ba právě naopak jednoznačně potvrdili, že patří k české zápasnické špičce. Zlatou medaili v kategorii přípravek vybojovali Samuel Harca a Roman Žáček. Ze stříbrné medaile se radovali Tomáš Blinka a Michal Prágr. Bronzovou medaili si na krk zaslouženě pověsili Jakub Neuročný, Tadeáš Letocha, Filip Machálek, David Kubík a Martin Vališ.

Na mládežnický Memoriál Václava Hromčíka, který se koná v Nivnici, se hodonínští borci vždy těší. Důvodem je přátelská turnajová atmosféra, a také blízká vzdálenost od hodonínské sokolovny. Tento turnaj je proslaven česko-slovenskými souboji, a nejinak tomu bylo i letos, kdy pozvání přijala řada slovenských oddílů. I na nivnických žíněnkách se podařilo hodonínským bojovníkům vybojovat zlatou medaili, o kterou se zasloužil v nejstarších přípravkách ve váze do 35 kg Tibor Kubík. Tento talentovaný sportovec nedal svým třem soupeřům žádnou šanci a všechny položil na lopatky. Až ve finále proti Davidu Strakovi z Dukly Trenčín podlehl v prodloužení o zlatý bod skvěle zápasící Martin Hvorecký, který tak získal stříbrnou medaili.

Představitelé T.J. Sokol Hodonín by rádi veřejně poděkovali svým zápasníkům za vzornou reprezentaci a popřáli jim do dalších bojů mnoho štěstí.

Jiří Baják