Vedení hodonínského Tanga i po loňské neúspěšné sezoně mělo zájem, aby Berky na Slovácku dál pokračoval. Známý odborník se dlouho rozmýšlel, nakonec před futsalovou prací dostala přednost rodina. „Marián vychovává malého syna, přitom tři dny v týdnu byl pryč. K tomu se přidaly zdravotní problémy jeho tatínka, takže jsme si podali ruce a rozešli se,“ říká nový předseda Tanga Jiří Štěrba.

Známý funkcionář loni vykonával v klubu funkci sportovního ředitele a na starosti měl především chod prvního mužstva, nyní však Štěrba dohlíží na celý sportovní oddíl. „Dosavadní předseda klubu Ján Lahvička se stal novým šéfem Nesytu Hodonín. V Tangu tak ze stejné pozice na vlastní žádost odstoupil,“ osvětlil Štěrba.

Na pozici místopředsedy se posunul sekretář Miroslav Bartyzal, dalším člen výkonného výboru je Radim Čajka.

Nové vedení v letní přestávce nejvíce času a energie věnovalo výběru hlavního trenéra. Najít náhradu za Berkyho totiž nebylo vůbec jednoduché. „Měli jsme vytipovaná různá jména, nakonec jsme se po všech diskuzích rozhodli pro Juru Višvádera,“ říká Štěrba.

Fotbalisté třetiligového Hodonína získali dvaadvacetiletého stopera Ladislava Čurgaliho. Rodák ze Šluknova působil v Liberci, Varnsdorfu nebo Chrastavě.
Štajner je pořád rozdílový hráč, tvrdí nový stoper Hodonína Čurgali

Podle něj je sedmadvacetiletý slovenský futsalista na roli hrajícího kouče ideální volba. „Není až tolik svázaný s kluky, kteří u nás působí několik let. Navíc má cenné zkušenosti ze Slovanu Bratislava, kde se věnoval spoustu let mládeži. Má předpoklady být kvalitním a úspěšným futsalovým trenérem,“ tvrdí nový šéf Tanga.

Višváder bude pracovat s téměř totožným kádrem jako jeho předchůdce Berky. Jedinou ztrátou je návrat Jakuba Řezníčka do Jeseníku. Zbytek týmu by měl zůstat pohromadě. Vedení klubu nyní řeší hlavně setrvání reprezentanta v malé kopané Patrika Levčíka. „Máme o něj zájem a on chce hrát u nás. Je to jenom otázka finančního vyrovnání s jeho mateřským klubem,“ upozorňuje Štěrba.

Stejný případ je Tomáš Veselovský, který zase patří České Lípě. Zkušený futsalista chtěl v Hodoníně po sestupu do druhé ligy skončit, nakonec si to rozmyslel a jednu sezonu ještě v Tangu odehraje.

Jihomoravané zahájili přípravu na nový ročník v sobotu, kdy ve sportovní hale TEZA absolvovali Turnaj česko-slovenského přátelství. Tango se v domácím prostředí utkalo s Českou Lípou, týmem Wild Boys Bratislava a celkem Rehab Klinik Baraberi Bratislava. Mistrovské boje vypuknou až v polovině října. „Postup do ligy je náš jediný cíl. Všechno ostatní je neúspěch,“ ví Štěrba.

Známý futsalový funkcionář Jiří Štěrba (na snímku) se stal novým předsedou hodonínského Tanga, které touží po návratu do nejvyšší soutěže.Zdroj: Deník / Kopl Libor