Urputnou snahu odebrat se do říše snů zažil snadný každý, koho čeká druhý den moc práce, zkouška nebo důležité setkání. Pokud ale dlouhodobě probdíte půl noci, trpíte nejspíš nespavostí. Tu definují odborníci jako stav, kdy usínáme obtížně, spánek je nekvalitní, přerušovaný a krátký. Někdy se také mylně domníváme, že dlouhý a kvalitní spánek je výsadou mládí a nespavost patří k pozdějšímu věku.

Jáhlová kaše  lesním ovocem.
Vařila myšička kašičku… Zkuste tu jáhlovou nebo ovesnou s hruškami

Tuto zažitou teorii vyvrací lékařka Michaela Koudelková, která má zkušenosti z léčebny dlouhodobě nemocných v Praze-Bubenči. „Staří lidé kolikrát prospí i celý den,“ upozorňuje a poukazuje na to, že horší spánek ve stáří je způsoben spíše větším množstvím chorob, například nádorovým onemocněním, Alzheimerovou demencí nebo i obezitou. „Špatné spaní ale může řadu onemocnění i spustit,“ dodává lékařka.

Co vám prospěje?

  • K dobrému spánku patří denní i večerní rituály, takzvaně spánková hygiena. Tělo má svůj biorytmus, když ho budete správně vnímat, k dobré regeneraci spánkem se zajisté dopracujete.
  • Velké problémy s nespavostí vycházejí často z pracovního přetížení nebo složitých rodinných vztahů, kdy vzniká vnitřní neklid. Promluvte si o nich s blízkou osobou nebo zajděte za psychoterapeutem.
  • Zkusit můžete i ájurvédu. „Jako první pomoc zabírá masáž hlavy a chodidel. Ideální je, když vám pomůže partner. Až se otevřou salony, můžete vyzkoušejte metodu Shirodhara, kdy masér aplikuje zahřátý olej na čelo a hlavu, kterou zároveň masíruje,“ radí Linda Antony, ájurvédská masérka z Mahapurusha.cz. „Masáž hlavy je obecně vynikající na všechny duševní trable, s nimiž je nespavost spojená,“ dodává.
  • Ke ztišení mysli pomůže pravidelná meditace. Někomu vyhovuje hudba, jinému zvuky přírody nebo jen ticho. Zvolte si pohodlnou polohu a soustřeďte se na dýchání.
  • Jestli patříte mezi osoby se zvýšenou citlivostí, rušivý je pro vás každý zvuk z okolí – sousedé s hlasitou televizí, zvuky doléhající z ulice i chrápání partnera. Pokud je neztlumí ani špunty do uší, pořiďte si sluchátka, do kterých si můžete pouštět příjemnou hudbu. Fanoušky moderních technologií bude bavit tzv. noise-masking (zamaskování hluků). Jde o aplikaci pro smartphony, kde si můžete vybrat ze sady speciálně vytvořených uklidňujících zvuků, jako jsou například jemné šustění listí, praskání táborového ohně, večerní serenáda cvrčků nebo vlnění moře.
  • Postel si rezervujte pouze na spánek nebo milování, nejezte v ní a lehněte si do ní, až když se rozhodnete, že půjdete spát.
  • Podvečerní procházka třeba se psem pomůže uvolnit psychické napětí.
  • Vstávejte i o víkendu stejně jako ve všední den.
  • Nepolykejte dlouhodobě prášky na spaní. Lepší je pomoci si ke zklidnění bylinkami. Dejte si šálek čaje nebo tinkturu – výluh z bylin. Nespoléhejte ale na to, že vás uspí během okamžiku, takhle nefungují.

Trocha čísel

Zhruba 80 procent dospělých lidí spí každou noc méně než 7 hodin a 30 procent z nich dokonce méně než 6 hodin. 60 procent má problém dobře usínat nebo nerušeně spát a 25 procent párů má zejména kvůli chrápání oddělené ložnice. Globální výdaje na problémy spojené s poruchami spánku se ročně pohybují v řádu 100 miliard amerických dolarů.

Domácí infrasauny jsou dnes velmi populární.
Infrasauna jako prevence i pomocník hubnutí

Dejte si už v pozdním odpoledni šálek kvalitního čaje nebo 20 kapek tinktury. Nejlépe utišují mysl meduňka a levandule, výborné účinky mají směsi z chmelu otáčivého, mučenky pletní, šišáku bajkalského a kozlíku lékařského. Posilují také psychiku během náročného období, při přepracovanosti či pocitu vyhoření, zmírňují neurózy, deprese i úzkosti. Navodí klidný spánek a urychlují usínání.

Na polštář nastříkejte uklidňující vůni s výtažky z levandule. Sušenou v pytlíčku si zase dejte pod polštář. Usnadní vám cestu ke snům. Pokud máte problémy s dýcháním a následně s chrápáním, vyvětrejte místnost a pak sprejem nastříkejte do vzduchu relaxační vůni s eukalyptem.