K vítězství rodině dopomohla její výjimečnost. Ta spočívá hlavně v orientaci na výrobu specialit z vína a hroznů. Bartoníkovi svým zákazníkům totiž nabízí nejen kvalitní víno, ale také stoprocentní hroznové mošty, zákusky plněné vinným želé či vinnou kyselku. „Je to mošt z nezralých hroznů a používá se na dochucení omáček či salátů,“ vysvětluje Bartoník. Rodina se věnuje také pěstování bezu černého. „Tuto rostlinku s léčebnými účinky znaly již naše babičky. Vyrábíme z ní sirup,“ usmívá se hrdý Mikulčan.

Ve způsobu podnikání rodinu inspirovali sousední Rakušané. „Jsme rodina, která s úctou a pokorou vzhlíží k rakouskému modelu agroturistiky, kde se vše vzájemně doplňuje a šetrně se přistupuje k přírodě,“ říká Hana Bartoníková. Výsledkem je podle ní spokojená rodina.

Profesionálnímu vinařství se přitom Bartoníkovi začali věnovat teprve před deseti lety. „Chtěli jsme podpořit syna ve studiu na střední vinařské škole,“ svěřuje se otec dvou synů.

Do budoucna by chtěli Bartoníkovi rozšířit svůj sortiment ještě o hroznový olej. „Vyrábí se zpracováním hroznových semínek. Bude to výzva,“ přibližuje plány Bartoník.

Ilustrační foto.
Umřít doma? U nemocných častá volba