K vítězství rodině dopomohla její výjimečnost. Ta spočívá hlavně v orientaci na výrobu specialit z vína a hroznů. Bartoníkovi svým zákazníkům totiž nabízí nejen kvalitní víno, ale také stoprocentní hroznové mošty, zákusky plněné vinným želé či vinnou kyselku. „Je to mošt z nezralých hroznů a používá se na dochucení omáček či salátů,“ vysvětluje Bartoník. Rodina se věnuje také pěstování bezu černého. „Tuto rostlinku s léčebnými účinky znaly již naše babičky. Vyrábíme z ní sirup,“ usmívá se hrdý Mikulčan.
Ve způsobu podnikání rodinu inspirovali sousední Rakušané. „Jsme rodina, která s úctou a pokorou vzhlíží k rakouskému modelu agroturistiky, kde se vše vzájemně doplňuje a šetrně se přistupuje k přírodě,“ říká Hana Bartoníková. Výsledkem je podle ní spokojená rodina.
Profesionálnímu vinařství se přitom Bartoníkovi začali věnovat teprve před deseti lety. „Chtěli jsme podpořit syna ve studiu na střední vinařské škole,“ svěřuje se otec dvou synů.
Do budoucna by chtěli Bartoníkovi rozšířit svůj sortiment ještě o hroznový olej. „Vyrábí se zpracováním hroznových semínek. Bude to výzva,“ přibližuje plány Bartoník.
Daňové přiznání:
Jak ho vyplnit, do kdy podat, na co nezapomenout, kdy uplatnit slevuBartoníkovi z Mikulčic se stali Živnostníky roku Jihomoravského kraje
Mikulčice - Cyklistické výlety, výklad o pěstování vinné révy či řízené degustace. Tomu všemu se věnuje rodina Bartoníkova z Mikulčic na Hodonínsku, která kromě vinařství provozuje také penzion a turistické informační centrum. To, že se svému podnikání věnují celým srdcem, dokazuje zisk titulu Živnostník roku 2018 Jihomoravského kraje. „Byla to pro nás velká pocta,“ říká pro Deník Rovnost Radek Bartoník.
Rodinné vinařství Bartoníkovi z Mikulčic
|
Foto: Deník / Barbora Skočíková
Umřít doma? U nemocných častá volba