Až na dvojnásobek oproti loňsku může letos podle zemědělců vzrůst cena brambor. Kvůli počasí jsou menší a je jich také méně. „Na jaře bylo hodně mokro, takže brambory nešly ani pořádně zasadit. Při žních zase bylo horko, kvůli tomu seschly. Proto jsou tak malé a úroda je letos nižší než obvykle," vysvětlil předseda zemědělského družstva Veselen Karel Janík. Ten odhadl, že cena za kilogram neklesne pod třináct korun. „V minulých letech se prodávaly i za sedm korun," upřesnil Janík.

Podle Petra Chaloupky z agrární komory se na menším výnosu podepsalo hlavně počasí. „V době, kdy mělo dojít k tvoření hlíz, bylo abnormální sucho, takže brambor je přirozeně méně," sdělil Chaloupka. Ten zároveň ale upozornil, že letošní množství ovlivnily také výkupní ceny v minulých letech. „Za takové ceny, jaké bývaly, se pěstovat tuto plodinu nevyplácelo. Máme tedy celkově méně osázených ploch," dodal Chaloupka.

Do supermarketů se podle něj české brambory ani nedostanou. „Obchody budou prodávat levné z dovozu a ty od našich pěstitelů si lidé koupí jedině na farmářských trzích," sdělil Chaloupka s tím, že pěstitelé se budou držet svých stabilních odběratelů. Počítá také s růstem cen.

Jeho obavy prozatím vyvrací mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michal Šperl. Supermarket brambory pod cenou zatím neprodává. „Nabízíme české brambory, jejich cena se obvykle pohybuje mezi deseti až patnácti korunami za kilogram," informoval Šperl.

Kilo za korunu

Od pěstování brambor již v minulosti kvůli jejich hodnotě upustilo několik zemědělců. „Já už před dvěma lety. Cena, za jakou se prodávaly, se nedala srovnat s prací lidí na polích. Za posbírání jednoho kila jsem zaplatil přibližně jednu korunu," zavzpomínal Chaloupka.

Pěstitel brambor Rostislav Uhman ze Strážnice letos předpokládá téměř třetinovou ztrátu. „Celkem mám zasetých dvanáct hektarů, z toho šest už je sklizeno. Úroda se na jednotlivých polích liší. V průměru jich bude o třicet procent méně než v loňském roce," informoval Uhman.

Naopak se ale dařilo raným bramborám. Ty vyrostly dobře. „Ty, které jsme ale zasadili později, už jsou malé," podotkl Uhman. Jak zároveň dodal, podepsala se na nich především červencová vlna tropického počasí. „Byly i mnohem horší roky. Stávalo se nám, že při velkých vedrech brambory v zemi změkly. Letos však ne a jsou dobré. Když pomineme, že je jich méně a jsou malé, jsme docela spokojení," řekl Uhman. On sám zatím neví, za jakou cenu bude prodávat. „Předpokládám, že pod deset korun zřejmě nepůjdu. Pro zákazníky tak cena vzroste, pro nás je to ale dobré," uvedl Uhman.

Přestože sucha způsobila problémy s množstvím a velikostí brambor, s jejich kvalitou jsou pěstitelé zatím spokojení. Takový průběh počasí zamezil plísňovým onemocněním. „Kva­lita je letos perfektní. Když vyhodíme z jedné tuny brambor dva shnilé kusy, tak je to moc. Jinak špatné kusy mezi těmi sklizenými nenacházíme," podotkl pěstitel.

Někteří však kvůli špatné úrodě dokonce zlevňují. Například farmář Jan Pavlík jde s cenou dolů u bio brambor. „Protože je horší kvalita, prodáváme je za méně peněz. Některým sice malé brambory vyhovují, my však spokojeni nejsme," vysvětlil pád cen Pavlík. Ten má však na farmě brambory jen jako doplňkový sortiment. „Pěstujeme je asi na hektaru. Kvůli počasí v květnu je jich však samozřejmě méně, než v jiných letech," dodal Pavlík.