Historicky první dražbu bytu uspořádali minulý týden v obřadní síni ve Veselí nad Moravou. Podle starosty Veselí nad Moravou je veřejná dražba nejprůhlednější způsob, jak lidem nabídnout a prodat městskou nemovitost.

„Odpadnou všechny možné dohady o tom, že někdo dopředu prodej nemovitosti domluvil nebo byl někdo upřednostěn či mu byl dokonce byt daný,“ vyjádřil se starosta Veselí nad Moravou Martin Bedrava. Podle něj se dražbou předejde možným nedorozuměním. Veřejná dražba bytů je totiž přístupná komukoliv.

„O ceně se veřejně licituje a hlavním důvodem je absolutní přehled a průhlednost procesu při prodeji nemovitosti,“ prohlásil Bedrava.

Město veřejně draží byty, aby předešlo spekulacím

Dvoupokojový byt o výměře téměř pětapadesát metrů čtverečních se pokusili minulý týden prodat úředníci v obřadní síni veselské radnice. Byt v ulici Kollárova ale nakonec neprodali, nebyl zájem. Přesto hodlá radnice v prodeji městských bytů pokračovat. Dalším „pánem na holení“ má být jednopokojový byt po kompletní rekonstrukci.

„Dvoupokojový byt se nepodařilo prodat, neboť nebylo v průběhu dražby učiněno ani nejnižší podání, které činilo šest set tisíc korun,“ ujasnil licitátor Josef Větříček. Jediný zájemce se totiž těsně před konáním dražby omluvil, že nesehnal potřebnou peněžní hotovost.

Veselská radnice je jediná na Hodonínsku, která se rozhodla nabízet městské byty k prodeji tímto netradičním způsobem. Je to podle ní nejprůhlednější způsob. Když dražba neprošla v prvním kole, vyhlásí radnice druhé.

„Termín opakované dražby, nejnižší podání a další podmínky stanovíme až podle pondělního jednání městské rady,“ dodal Větříček.
Cenové podmínky zůstávají ale obvykle i v druhém kole stejné. Pokud by se ani potom byt neprodal, cena by mohla klesnout.

Další dražba bytu jedna plus jedna na sídlišti Hutník se koná 27. září a vyvolávací cena činí necelých čtyři sta padesát tisíc korun. Minimální příhoz je stanoven na pět tisíc korun a zájemci se mohou informovat na webových stránkách města nebo přímo v budově úřadu.

Ostatní města regionu volné byty ve veřejné dražbě neprodávají, někteří o tom ani neuvažují. „V současné době prodáváme byty jen jejich stávajícím nájemníkům,“ řekl místostarosta Kyjova Antonín Kuchař.