Lidé z Kyjova mohli říct svůj názor na prodej bytů, který chystá radnice. Nejcitlivějším tématem na Hovorech s občany byla jejich cena.

„Existují různé pohledy na stanovení ceny bytů. Jsou tu názory nájemníků městských bytů, lidí, kteří kupují za tržní cenu, a města, které hledá kompromis,“ zahájil sezení starosta František Lukl. Návrhy ceny bytů od zastupitelů se zprvu pohybovaly mezi pětačtyřiceti a šestašedesáti procenty z úředního odhadu.

Třípokojový byt by podle takového návrhu vyšel do tří set tisíc korun. „Odhady jsou předběžné, budou následovat odhady na místě podle skutečného stavu bytů,“ řekl zastupitel František Slabák. Z diskuse vyplynulo, že navržená cena bytů je pro většinu nájemníků příliš vysoká. „Chtěla bych byt koupit. Nechci se na stáří stěhovat, žiju ale sama a splácení bytu pro mě bude těžké,“ zhodnotila svou situaci nájemnice a důchodkyně Alena Svitavská.

Byt chtěla koupit už v dřívější vlně prodejů, stejně jako ostatní nájemníci v domě, ale nepřišla na ně řada. Mezitím cena několikanásobně vzrostla. Nájemníci žijí většinou z důchodů a mají strach, že půjčky nebudou moci splácet. Navíc si myslí, že v jejich věku je na hypotéky pozdě.

Bojí se taky odprodeje bytů třetím osobám. „Ke splátce hypotéky je potřeba ještě připočítat náklady na rekonstrukce a ceny energií,“ připomenula zastupitelka Danuše Křiváková. Starosta upozornil na to, že takové jsou i náklady člověka, který nežije v městském bytě. V závěru diskuse s občany padal čím dál častěji návrh na dvacetiprocentní sazbu z odhadu po vzoru Hodonína.

O prodeji bytů bude zastupitelstvo jednat 28. června.