Statistiky jsou neúprosné a stejně jako chovatelé prasat hlásí, že další a další specializované chovy končí. Jen v Jihomoravském kraji chovají farmy podle Českého statistického úřadu o dvacet procent méně prasat než před rokem. Jde o druhý největší úbytek prasat v Česku. Udržet se dokáží snad jen zemědělské firmy, které se zabývají ještě jinou výrobou.

„Stavy prasat se snížily na Hodonínsku už v loňském roce, skončily asi čtyři firmy. Táhne se to už ale tak dva tři roky. Už to bylo neudržitelné. Většinou firmy nesnižovaly stavy, ale rovnou musely skončit,“ zhodnotila vývoj na Hodonínsku ředitelka Agrární komory Hodonín Milada Zimáková. Hlavním příčinou krachu je současná ekonomika.

„Ceny prasat šly na takovou úroveň, že se to nevyplatí zemědělcům dělat. Firmy nemohou vyrábět dál se ztrátou,“ vysvětlila ředitelka. Ceny tlačí dolů obchodní řetězce, které vyvíjejí tlak na zpracovatele masa, aby ho vykupovali co nejlevněji. Mezi výkupní a konečnou prodejní cenou může být rozdíl i třicet procent. Takový nepoměr ustojí jen větší podniky.

„Kdo produkoval deset nebo dvacet tisíc prasat ročně, nemohl se uživit,“ vysvětlil děkan Agronomické fakulty Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Ladislav Zeman. Čeští zemědělci nedokážou konkurovat cenám masa dováženého ze západu. Tamní farmáři mají dotace, takže vepřové maso mohou prodávat levněji. Dalším důvodem, proč je chov prasat nevýhodný, je podle něj jejich pomalá reprodukce. Prasnice mají tak dva vrhy do roka. To třeba slepice mohou snést až tři sta vajec za rok.

Že prasečí chovy na jižní Moravě končí, potvrdil i Ivan Moudrý, náměstek Agropodniku Hodonín, jehož závod v Miloticích je největším producentem vepřového masa v okrese.

„Nevyplatí se to dělat, protože firmy se nevlezou do nákladů,“ usoudil Moudrý. Kdo podle něj nemá jiné možnosti výroby, kterými by ztráty pokryl, nemá šanci. Agropodnik Hodonín stavy prasat snižovat nemusel právě díky tomu, že se zaměřuje i na produkci vajec, brojleřího masa, kuřat či sadařství. „Jedeme pořád naplno, i když situace zajímavá ekonomicky není. Věříme, že se to zlepší,“ doufá náměstek.