Úsek cyklostezky povede od veselského Hutního projektu až do Kozojídek. První část, jejíž výstavba začala, bude dlouhá více než šest set metrů. „Díky tomu, že se městu podařilo získat nějaké dotace, budeme moct první budovaný úsek dostavět do konce letošního listopadu,“ uvedl veselský starosta Martin Bedrava. Podle něj částku navyšují terénní úpravy, výsadba zeleně a náklady na osvětlení. Milionovou dotaci na výstavbu stezky schválili krajští zastupitelé. Více než jeden milion dvě stě tisíc korun získalo město ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Celá cyklistická stezka přijde na více než čtyři miliony korun. První úsek stezky povede od veselských Železáren až po okraj Kozojídek. Město zatím usiluje o vykoupení zbývajících pozemků, aby mohla být dokončena celá trať.

To se zřejmě podaří až příští rok. Stavaři poté stezku prodlouží až do centra Veselí nad Moravou a dostaví také chybějící úsek v Kozojídkách. Pracovnice odboru rozvoje a správy města Lenka Hráchová upozornila, že na další etapy se město bude snažit získat opět nějaké dotace. Po dokončení celé stezky bude trasa dlouhá tři kilometry. Stezku, která bude široká tři metry, pokryje zámková dlažba.

Osvětlení stezky vyjde na více než jeden a půl milionu korun a sadové úpravy budou stát přes čtvrt milionu korun. „Vybudování veřejného osvětlení je nezbytné, neboť cyklostezku budou využívat cyklisté při jízdách do práce i na směny,“ vysvětlil mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement. Jedná se především o lidi, kteří dojíždějí do firem důležitých pro region, například Železárny, Clancy Radiators, Vesna Interiors nebo Branopac.