To je i případ Plužné na Mladoboleslavsku, kde nedávno skončila prodejna potravin. „Ten obchod tady fungoval od sedmdesátých let, ale na konci dubna musel bohužel zavřít,“ stěžoval si v květnu zdejší starosta Radek Hromčík.

Andrej Babiš
EET přinesla do rozpočtu 10 miliard, ohradil se Babiš proti postoji ODS

A od té doby se nic nezměnilo. „Sháníme, inzerujeme, ale náhrada není a už zřejmě nebude,“ říká. Lidé tak musejí jezdit do několik kilometrů vzdáleného supermarketu, pro ty, kteří nemohou, sem zajíždí pojízdná prodejna.

Papírové EET

Ranou pro podnikatele v nejmenších českých obcích bylo i zavedení elektronické evidence tržeb (EET), jež pro jejich rozpočty znamená náklady navíc.

Ulevit jim má vládní novela zákona, kterou v současnosti projednává sněmovna. Živnostníci, kteří mají maximální roční tržby 200 tisíc korun, nejsou plátci daně z přidané hondoty a nezaměstnávají více než dva lidi, by nemuseli odesílat účtenky do EET elektronicky, ale v papírové podobě. Účtenky by poskytlo ministerstvo financí.

„Při troše nadsázky lze říci, že jediným materiálním nákladem je pořízení psacích potřeb k vypsání účtenky a čtvrtletních oznámení o tržbách,“ konstatuje v důvodové zprávě ministerstvo. Podle jeho odhadu by se to mohlo týkat asi 340 tisíc lidí.

Více práce

Někteří odborníci ale optimismus brzdí. Bude to podle nich zbytečně pracné. „Představa, že musíte někde vyzvedávat, vyplňovat a odevzdávat předtištěné formuláře, je velmi nepříjemná.“ konstatuje předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek. „Ministerstvo financí chtělo těm nejmenším živnostníkům ulevit. Místo toho pro ně vytvořili takové podmínky, aby ještě byli rádi, že mohou mít EET,“ dodává.

Exekuce. Ilustrační foto.
Osobní bankrot se změní. Odpuštění dluhů neprojde

Podle Asociace malých a středních podniků je pak dvousettisícový limit příliš nízký a dává smysl pouze u lidí, kteří si jako živnostníci pouze přivydělávají. Elektronické EET je podle nich neúnosné i u tržeb okolo tří set až čtyř set tisíc korun. „K tomu je nutné brát v potaz, že podnikatel má i další nezanedbatelné výdaje, které musí hradit,“ upozorňuje legislativní odborník Asociace Věroslav Sobotka.

Dotace pro obchody

Zda zavedení papírových účtenek vesnickým podnikatelům pomůže, tak není příliš jisté. Už před časem se tak objevily návrhy, že by stát měl provoz vesnických prodejen dotovat. Zatím na ně přispívají některé obce nebo například Jihomoravský kraj.

Ilustrační foto. Sklizeň na poli u Dolního Třebonína.
Brambor bude o pětinu méně. Problémy hlásí celá Evropa, ceny poletí nahoru