Na sádkách je prodej v plném proudu, stánky otevírají převážně ve středu a ve čtvrtek, a to zejména u větších obchodních domů. V nabídce bude především pohořelický kapr. „Máme opět výběrové kapry, tedy ryby od dvou a půl kila výš a pak kapry první třídy. Jsou váhově do dvou a půl kila,“ popsal Osička. Největší zájem je podle něj právě o výběrové. Lidé nakupují nejčastěji tří až tří a půl kilové kusy. Musí však počítat s tím, že letos si mírně připlatí.
Cena za kilo ryby bude přibližně o pět korun vyšší než loni. „Prodáváme kapra za jednotnou cenu pětaosmdesát korun za kilo. Zrušili jsme rozdělení na jednotlivé kategorie,“ zmínil obchodní náměstek hodonínského rybářství Jiří Janoštík.
Vybraná místa prodeje a cenyBŘECLAVSKO
• Hustopeče, řeznictví Milan Franc: 21.-23. 12.
• Mikulov, stánky u obchodních domů Tesco, Billa, Lidl: 21.-23. 12.
• Břeclav, u Teska: 20.-23. 12.; na nábřeží: 21.-23. 12.
• Velký Dvůr u Pohořelic: 18.-23. 12. od 8.00 do 17.00, 24. 12. od 9.00 do 12.00
ZNOJEMSKO
• Znojmo, Smetanova: 17.-23. 12.; pod radnicí: 20.-23. 12.
Jaroslavice: 20.-23. 12.
• Bantice, až do 24. 12.
HODONÍNSKO
• Hodonín, Písečné: 11.-23. 12.
cena: všude přibližně 85 korun za kilo kapra I. třídy a 95 korun za kilo výběrového
Účtenku z pokladny EET si však lidé spolu s kaprem domů neponesou. „Prodejci kaprů a sladkovodních ryb mají až do roku 2019 vždy od čtrnáctého prosince do Štědrého dne výjimku a nemusí elektronicky evidovat své tržby,“ ozřejmil vedoucí oddělení evidence tržeb jihomoravského finančního úřadu Aleš Hájek.
Prozatím počítají v Hodoníně s prodejem do soboty třiadvacátého prosince. „Pokud ještě budeme mít ryby, tak necháme stánky na místě i na Štědrý den, ale jen do deseti dopoledne,“ upozornil Janoštík z hodonínského rybářství.
Naopak s jistotou budou ještě v neděli až do jedenácti dopoledne zájemce vítat v Banticích na Znojemsku. „Prodáváme ryby celý rok. Lidé nás najdou na okraji obce vedle hospody. Máme spoustu objednávek i dopředu, ale počítáme s tím, že největší nápor nás čeká v pátek a v sobotu,“ řekla Marcela Kohoutková, která je zodpovědná za provoz.
Milovníci rybího masa si tam jezdí pro živé i zpracované kapry. „Pro spoustu lidí je to pohodlnější. Zájem však mají i o další druhy ryb. Nejvíce o amury či sumce,“ vyjmenovala Kohoutková. Za ně však lidé zaplatí až několik stovek.
Kapr tak podle prodejců stále vede. „Spotřeba sladkovodních ryb je u nás ale stále malá. I když je kapr k dostání celoročně, tak o něj moc zájem přes rok není,“ posteskl si Osička. Celoroční produkce Rybnikářství Pohořelice je asi dvanáct set tun kapra.
Jen na Štědrý den si jej připravuje například Kamila Lesnerová z Břeclavi. „Neexistuje, že bychom si dali místo něj třeba lososa nebo řízek. Kupovat ho půjdeme ale až v sobotu,“ uvedla Břeclavanka.