Ve vražedném vedru pracují řemeslníci na střeše Kyjovského kostela Nanebevzetí Panny Marie na náměstí. Rozjeli druhou fázi opravy. „Budeme vyměňovat krovy i krytinu, provedeme impregnaci a klempířské práce.

Střecha věže je v dobrém stavu, takže opravíme jenom přiléhající plechy,“ popsal opravy majitel firmy, která je provádí, Josef Konečný. Podle něj by měla být střecha hotová do konce června. Rekonstrukce začala už loni a letos by se měla dokončit. Tím ale práce zřejmě nekončí. „Střecha je spíše počátek, kostel je samozřejmě stavba, kde se pořád něco dělá,“ řekl kyjovský římskokatolický farář Josef Lambor.

Až bude mít fara kostel znovu pod střechou, chystá ještě malování interiéru a opravu fasády. Významným dílem se na rekonstrukci podílejí kyjovští farníci. Podle faráře přispějí asi na třetinu nákladů.

„Do kostela chodím pravidelně, jedná se o dlouhodobou sbírku, do které jsem taky přispěla,“ řekla jedna z věřících Božena Bártová. Podle místostarosty Antonína Kuchaře poskytne peníze na rekonstrukci také město, kraj, stát i on sám. Podpora kostela radnicí má několik set letou tradici. V osmnáctém století podporovalo město kapucínské mnichy pivem a dřívím, dnes vyčlení na opravu střechy čtyři sta tisíc korun. Kostel je poměrně zánovní stavba, zbudovali ho až v první třetině osmnáctého století při klášteře kapucínů. Tento řád propagující chudobu církve výrazně ovlivnil jeho podobu.

Díky tomuto řádu nemá kostel typickou barokní baňatou věž. Kapucíni nestavěli dokonce ani zvonice. Klášter zrušil Josef II., později ho odkoupilo město a rozparcelovalo ho. Dnes na jeho místě stojí domy v Komenského ulici. Po mniších zůstal kostel, který se změnil z klášterního na farní a slouží tak dodnes.