Už druhým rokem tak proplouvá jeho firma Úklidovka-MIRA v nejistých a často se měnících vodách podnikání, přesto nelituje. Poté, co se o tento obor začal zajímat a prověřil si poptávky až po komplexní úklidový servis, zjistil, že na trhu není dostatek kvalitních dodavatelů a zavětřil nové možnosti. Navíc prý byla takovým spouštěčem dlouhodobá pozice zaměstnance a touha po "nezávislosti".

Iveta Mičková (na snímku) převzala firmu na výrobu přikrývek od rodičů. Že se jí daří, nasvědčuje i loni otevřený kamenný obchod v Třebíči.
Po vzoru rodičů vyrábí přikrývky a polštáře. Trendem jsou přírodní materiály

„Mojí nosnou myšlenkou je servis založený na spolehlivosti a pečlivosti. I když se řada lidí snaží vyčistit třeba koberec či sedačku „podomácku“, často zjistí, že to prostě není ono. Přece jenom zkušenosti našich zaměstnanců a také kvalitní čistící prostředky pro údržbu všech možných povrchů udělají své. Pro mě je důležité, že ta práce je za vámi prostě vidět, a to mě baví,“ vysvětluje majitel firmy s tím, že si zakládá na individuálním přístupu.

Hektické předvánoční týdny jsou pro úklidovou firmu významným časem. Pokud máte velký dům nebo třeba jen malý byt a málo času, je podle Miroslava ideální oslovit úklidovou firmu.

Šikovný řemeslník Filip Trunečka zachraňuje památky.
Šikovný řemeslník zachraňuje památky. Spíš než podnikatel jsem neziskovka, říká

„Od mytí oken, vyčištění všeho, co je potřeba uklidit a uvést do luxusního stavu, a to od vysávání, utírání prachu či mytí oken až po čištění koberců nebo vytírání společných prostor v nebytových i bytových prostorách. My sice neprovádíme úklid domácností ve smyslu běžného úklidu, vše je na domluvě s klientem. Poslední roky si klienti oblíbili i dárkové poukazy k Vánocům. Důležitá je pro podnikání v tomto oboru stálá síť klientů, kteří se pak vracejí,“ potvrzuje vyznavač horské cykloturistiky, spaní v přírodě či hry na kytaru. V předvánočním období také jeho firma často využívá brigádnic, které má již prověřené a je tak schopna zaručit, že odvedou kvalitní práci.

Nabízení novinek je nezbytné

A aby toho neměl málo, připravuje ještě rozjezd čištění interiérů a kompletní mytí aut. Momentálně tak řeší výběr prostor pro tuto novinku. V tomto oboru je sice na Ústecku několik firem, které jsou již zavedené, ale Miroslav si stojí za svojí filozofií založené na kvalitě, preciznosti, cenové dostupnosti a spolehlivosti.

„Jsem optimistou. V našem oboru je nutná také poctivost. Nevím, jak konkurence, ale my si na ní zakládáme. Samozřejmě veškeré podnikání v dnešní době komplikuje covid-19 a nás také stále zasahuje. S tím souvisí i obavy některých zákazníků a komplikovanější rozhodování při výběru úklidové firmy.“

Manželé Richtrovi ve svém království zásuvek a vypínačů.
Porcelánové vypínače nemohli nikde sehnat. Tak je manželé začali vyrábět sami

Současné dění ohledně pandemie se snaží si moc nepřipouštět. Člověk už pak prý totiž často ani neví, co může a co ne.Velkým tématem je v posledních letech také ekologie a šetrný přístup k přírodě. „I když mnoho odpadu nevyprodukujeme, užíváním ekologických látek a tříděním použitých materiálů jdeme tomuto trendu vstříc. Další výhodou je, že takto kvalitně ošetřený povrch pak stárne pomaleji.“

Recenze zákazníků rozhodují

Konkurence je v tomto odvětví velká, proto rozhodují i recenze publikované na sociálních sítích stejně jako „šuškanda“ přímo mezi zákazníky. „A z toho už kvalitní firmu poznáte, ať už jde o jakýkoli obor podnikání. Často kladné ohlasy vnímám jako velké zadostiučinění. Mezi hřejivá ocenění řadím třeba nedávný poukaz na pizzu od majitele velké ústecké pizzerie či rýmovník a med od sestřičky zdejší nemocnice,“ říká s úsměvem podnikatel.

Firma podle něj nabízí také další důležitý prvek, kterým jsou prověření zaměstnanci, což je pro klienty v této době důležité. Nezbytnou součástí je i kontrolní systém zahrnující pečlivou fotodokumentaci a podrobný popis jednotlivých úkonů.

Při pohledu na svoji provozovnu přitakává, že nejlepší odměnou za práci je čas strávený s dcerkou a přítelkyní, ale třeba taky projížďka na kole, což je jeho velký koníček, a samozřejmě poté nesmí chybět půllitr oroseného pivka.