Mošt není slivovice. I když se oba nápoje vyrábí z ovoce, zatímco pálenice o práci nemají nouzi, moštárny jsou ztrátové. Čerstvý mošt už totiž lidi neláká. Méně se také letos urodilo na Hodonínsku ovoce. „Mladí moc o mošt zájem nemají, i když je mnohem kvalitnější než šťávy ze supermarketu. U moštu totiž přesně víte, co v něm je,“ řekl moštař Jan Kostiha z kyjovské moštárny.

Navíc moštaři dokáží i poradit zákazníkům, jak nápoj správně uchovávat. „Kvalita moštu je zaručená tím, že zákazník dodá oprané, přebrané a vyčištěné ovoce, které pomoštujeme a vylisujeme přímo před jeho očima,“ upozornil na přednosti moštování Blažej Zajíc z kyjovského zahrádkářského svazu. Moštáren na Hodonínsku není mnoho.

Ta kyjovská při výrobě využívá moderní technologii. Mošt se zde nepřislazuje a neobsahuje konzervační látky. I tak je jeho výroba ztrátová a zahrádkáři ji musí dotovat. Jeden litr moštu z vlastních surovin vyjde zákazníka na tři koruny, a to pokud je členem zahrádkářského svazu. Jinak zaplatí pětikorunu. Skutečné náklady se přitom pohybují kolem deseti korun za litr. Moštárna v Kyjově začíná sezonu 30. srpna a je v provozu každé pondělí a čtvrtek od jedné hodiny odpoledne. Lidem zmoštují bedýnku ovoce nebo i několik metráků.

Letošní úroda ovoce však nebude podle zahrádkářů nijak velká. „Ovoce bude méně než loni i předloni,“ předpověděl Zdeněk Pavka z druhé moštárny v Mikulčicích. To je zároveň další důvod, proč zákazníků v moštárnách nepřibývá. Pokud však lidé projeví zájem o čerstvou šťávu, stačí si přinést nádoby a pytle na odpad.

Na cestu dostanou i několik praktických rad, jak mošt uchovávat. Někteří lidé s odvoláním na tradice přidávají do moštu křen. „Křen v moštu narušuje jeho chuť. Je lepší naplnit ho až po vrch do PET lahví a přidat trochu želatiny,“ doporučil Kostiha. Mošt uchovávaný v chladném prostředí vydrží i dva roky. Podle Jana Kostihy je největší zájem o mošt z jablek. V menší míře se moštují i hrušky.

„Jeden pán si nechal namíchat mošt z jablek, červené řepy a mrkve,“ uvedl Kostiha. Koncem léta má začít provoz i mikulčická moštárna. „Čekáme na dokončení elektroinstalace,“ řekl Zdeněk Pavka z mikulčického zahrádkářského svazu.