VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Hodonínsku je už čtvrtý pivovar

Slovácko – Hned čtyři možnosti dát si klasické nepasterizované a nefiltrované pivo mají letos milovníci chmelového nektaru z minipivovarů. Jako poslední do kvarteta v okrese Hodonín přibyl už 
z jara dolnobojanovic­ký Mazák.

10.11.2011 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Už před třemi roky jsem doma vařil pivo a postupným vývojem jsem pivovar letos koncem února oficiálně otevřel. První várku jsme uvařili třetího března a vypila se na to šup,” zavzpomínal dolnobojanovický pivovarník Jiří Michalovič.

V současnosti se v Dolních Bojanovicích vaří desítka, ležák a pšeničné pivo. „Navíc jsem teď dělal pšeničné s koriandrem a pomerančem. Mám hodně rád pšeničné pivo, dřív jsem ho hodně vařil, a chci 
v tom pokračovat,” řekl Michalovič. Podle něj je o dolnobojanovické pivo tak velký zájem, že dokonce navýší výrobní kapacitu. Kromě chuti láká pivní gurmány možná i jméno pivovaru – Mazák. „Hledal jsem nějaký pěkný název, který by se k pivu hodil. Návrhů jsem měl víc, ale Mázak mi připadal jako ten správný. Navíc se na něj dají navázat slogany. Jako například – Společně se namažem,” pousmál se dolnobojanovický pivovarník. Jeho Mazák se čepuje jen v místní Horní hospodě.

Už víc než rok funguje minipivovar v Ratíškovicích Na Mlýně. Štamgasti tam tradičně zahánějí žízeň světlou a polotmavou dvanáctkou. „Ochutnal jsem všechny. Je to zase něco jiného než klasické pivo a stojí za ochutnání,” zhodnotil Pavel Ryba z Rohatce.

Od roku 2007 se vaří pivo také v Pivovaru Pod Kněží horou ve Bzenci. „Vaříme z moravských surovin, a to polotmavá piva z ječmenného sladu, po většinu roku dvanáctistupňová. V létě vaříme také piva bylinková, vždy z přírodních surovin, a také piva pšeničná a žitná, v zimě pak silnější tmavá piva,” uvedl majitel bzeneckého pivovaru Radomil Paták s tím, že na Silvestra připravuje speciální sedmnáctistupňové pivo. Kněžihorské pivo obsahuje vysoký podíl živých kvasinek z původního hlavního kvašení, vitamíny, minerály a stopové prvky. „Navíc není ochuzeno filtrováním, není ani pasterizované či konzervované a neobsahuje ani přídavek podílu rozkvašené mladiny,” uvedl bzenecký sládek.

O výčepu bzeneckého piva ale neuvažuje. „Většina hostinských má smlouvy s velkými pivovary, aby nečepovali jiné pivo,” vysvětlil Paták. Ten se konkurence dalších minipivovarů nebojí. „Vždycky zůstaneme jen regionální záležitostí. Strach z produkce malých pivovarů mají hlavně koncerny. Na naši konkurenci by si měly zvyknout,” myslí si.

První minipivovar po sametové revoluci otevřel v hodonínském okrese už v roce 1994. V současnosti U Kunce točí světlé, černé, zázvorové 
a malinové pivo. „Naše pivo lidem chutná a chodí jich k nám stále stejně hodně,” uvedla číšnice v hodonínském Minipivovaru Kunc. Ten chystá pro své zákazníky na vánoční období opět silnější vícestupňové pivo.

Autor: Petr Turek

10.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Košt o najlepší kysané zelé na Slovácku se uskutečnil v Blatničce. Nabídl zápis do české knihy rekordů. Zelí ochutnal i prezidentský kandidát Jiří Drahoš.
3 20

Blatnička pokořila republikový rekord. Zelí na koštu ochutnal i Drahoš

Zdravotní sestra. Ilustrační foto.
9

Levný byt i dovolená na horách. Nemocnice lákají nové sestry na benefity

Známí sportovci vyzvou děti v Aqualandu Moravia. Chtějí je motivovat

Pasohlávky – Děti ze všech koutů České republiky se v pondělí setkají se známými brněnskými sportovci v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách na pomezí Břeclavska a Brněnska. Společně stráví sportovní odpoledne při příležitosti sedmého Aqualand Cupu.

Sázíme na rodinné zázemí a kvalitu, vypráví čerstvý vítěz Vinařství roku Stávek

Němčičky - Když jej navštívila porota soutěže o nejlepší vinařství roku, měl pocit, že nic moc neřekl. Že se nestihl představit tak, jak by chtěl. Následoval však postup mezi desítku finalistů, který završil zisk nejvyššího ocenění. „S nějakými ambicemi jsme na finálový večer jeli, ale celkové vítězství nám vyrazilo dech. Příjemně,“ říká čerstvý držitel ceny za Vinařství roku 2017 Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku.

Vojto, ještě vydrž, volali na šestiletého rekordmana při balancování na kole

Pouzdřany /CO SOUSED, TO REKORDMAN/ – Počasí nepřálo, bylo chladno a od rána vytrvale pršelo, přesto se na sedmém ročníku Brněnského RekordOválu sešly desítky cyklistických nadšenců. Mezi nimi byl i malý Vojtěch Blažek z Pouzdřan na Břeclavsku. Zatímco ostatní se v zářijovém dni soustředili na netradiční závod historických kol, šestiletý chlapec se připravoval na svůj pokus o rekord. Dnes již sedmiletému Vojtěchovi je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman.

Drahoše přivítají na jihu Moravy slivovicí a kyselým zelím. Aby se rozesmál

Jižní Morava – Kampaň v posledním týdnu před hlasováním v druhém kole prezidentských voleb graduje. Předvolební arénou se stane také jižní Morava, především její východní část. Přijede tam totiž aspirant na Hrad Jiří Drahoš i jeho manželka Eva.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>