Firmu stejně jako ostatní na jihu Moravy ovlivnila koronavirová pandemie, ale nyní už má výrobní kapacity opět plné. „Výpadky v dodávkách snížily naše tržby v nejkritičtějších měsících až o padesát procent oproti plánu. V relativně krátkém období asi pěti až šesti měsíců došlo ale k opačnému efektu, kdy zákaznické požadavky vzrostly na hodnoty přesahující plán téměř o dvacet procent," přiblížil jednatel společnosti Tomáš Dvořák.

Zaměstnancům se v průběhu roku také zvýší platy. „Vzhledem ke zvyšující se inflaci či nárůstu pohonných hmot přistoupilo vedení společnosti k dřívějšímu termínu valorizace v dubnu, navíc od února 2022 navýší příspěvky na dopravu," zmínila Mrázková. Obvykle dochází k navyšování v červenci.

Prase - ilustrační foto.
Prasata z jihu Moravy dál mizí. Za rok jich ubylo 14 tisíc

Mzdy pravidelně navyšuje také společnost Thermo Fisher Scientific Brno, která vyrábí elektronové mikroskopy, nebo brněnský výrobce traktorů Zetor. „Po jednání o nové kolektivní smlouvě, které se uskutečnilo na podzim loňského roku, došlo od 1.lednu v Zetoru k celoplošnému navýšení mezd všem zaměstnancům. Zároveň došlo k úpravám v oblasti zaměstnaneckých benefitů," nastínil ředitelka úseku lidských zdrojů Zetoru Jana Ragasová.

Po vzoru Bati

Od letoška si přilepšili také v břeclavské Fosfě. „Tomáš Baťa ctil zásadu, že v hubených letech se lidem musí přidávat nejvíc. Držíme se toho i my, platy zvyšujeme každoročně zhruba o sedm procent," řekl nedávno Deníku Rovnost generální ředitel Ivan Baťka.

Ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon se domnívá, že obecně bude tlak na navýšení mezd o desetiprocentní inflaci.

Nové zaměstnance plánuje letos přijmout kromě Westfalie Metal také Thermo Fisher Scientific. Nyní tam pracuje přes patnáct set lidí. „Už loni jsme přivítali okolo čtyř set nových zaměstnanců, i letos plánujeme vzít stovky lidí. Jedná se především o technicky vzdělané odborníky, jako jsou softwaroví vývojáři, elektronici, konstruktéři a fyzici,“ vyjmenoval ředitel Thermo Fisher Scientific Brno Petr Střelec.

První vyřazené trolejbusy Škoda 25Tr vyrazily na cestu z Brna do Ústí nad Labem v pondělí. Poslední přesun je naplánovaný na pátek.
Roky věrné služby po Brně, a teď konec: kloubové trolejbusy Škoda 25Tr vyřazují

Loni firma rozšířila výrobní portfolio v oblasti elektronových mikroskopů a začala vyvíjet nové produkty. „Zmínil bych především hmotnostní spektrometry, jejichž vývoj bude v novém patře naší budovy, které za tímto účelem právě stavíme,“ zmínil Střelec.

Podle Absolona z hospodářské komory je stále na jihu Moravy nedostatek kvalifikovaných pracovníků v technických oborech, jako před nástupem pandemie. V současné době se pak ještě umocnil hlad po specialistech v informačních technologiích. „Souvisí to s evoluční nutností digitalizovat vše, co se dá,“ konstatoval Absolon.

Fatální nedostatek je naopak kuchařů, číšníků, recepčních a pomocného personálu. A dlouhodobá nouze zůstává u pracovníků ve zdravotnictví.

Podle Absolona jsou firmy na jihu Moravy zdravé a předvídavé, a tak neočekává, že bude docházet k významnému ukončování podnikání. „Bohužel vyjma gastrobyznysu a hotelnictví,“ doplnil Absolon.