Oproti červnu přibylo v červenci na jižní Moravě 1396 lidí bez práce. Úroveň nezaměstnanosti aktuálně dosahuje v kraji 3,3 procenta. Nejnižší, 2,3 procenta, je v Blansku, nejvyšší, 4,1 procenta, naopak v Brně a v Hodoníně. „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce České republiky a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ vysvětlila ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je výkyv míry nezaměstnanosti mezi červnem a červencem běžný. „Od roku 2005 k němu dochází každoročně, s výjimkou jediného roku, 2014, kdy červencová míra nezaměstnanosti setrvala na úrovni červnové,“ popsal.

Jihomoravský kraj patří mezi regiony, kde zaměstnavatelé stále poptávají zaměstnance na téměř třicet tisíc míst. „Zaměstnavatelé jsou ochotni přijímat absolventy na téměř všechny pozice. Za pozitivní označují fakt, že si je mohou sami vychovat. Naopak od mladých lidí vyžadují chuť do práce, ochotu učit se novým věcem a snahu začlenit se do týmu spolupracovníků, včetně respektování autorit. Samotní absolventi se pak často zajímají například o možnosti individuálního rozvržení pracovní doby nebo třeba práce z domova,“ uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti úřadu práce Jan Karmazín.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Voda chybí. Sucho na jihu Moravy trvá už pět let