VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

14.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Majitelé restaurací obědová menu zdražují. Před dvěma lety zaplatili lidé v Brně za oběd v průměru 108 korun. Letos už je to 121 korun. Obědy v krajském městě vycházejí na jižní Moravě jako nejdražší. Vyplývá to z dat, která sleduje Ticket Restaurant Card Index. Vychází z plateb více než 110 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu od společnosti Edenred.

Loňské zdražení vysvětlovaly restaurace plněním zákonných opatřeních, která pro ně představovaly výdaje navíc. Jako třeba elektronická evidence tržeb. „Nyní hraje nejdůležitější roli rostoucí kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin,“ poznamenal manažer Ticket Restaurant Card Jiří Brych.

Firmy lidem přispívají na jídlo víc∙Podle manažera Ticket Restaurant Card Jiřího Brycha stále převládají firmy, které platí zaměstnancům stravenku do hodnoty sto korun.
∙Rychle ovšem přibývá těch, které v nabídce firemních benefitů zvyšují hodnotu stravenek. Někdy až k maximální daňově uznatelné výši.
∙Výrazný nárůst je u velkých firem se stovkami či tisícovkami zaměstnanců. Tam nominální hodnota stravenek za poslední rok vzrostla v průměru o 12 procent.


Jak doplnil, útraty v restauracích stouply v meziročním srovnání o více než šest procent. Výdaje za obědy podle něj po předchozím útlumu výrazně rostou od závěru loňského roku.

Podle provozní restaurace Cappuccino Znojmo Simony Jakubové jsou polední menu páteří současné nabídky. „Denně děláme mezi sto dvaceti až sto padesáti obědy. Strávníků přibývá, část jídel i rozvážíme. Pro spoustu lidí je polední menu v restauraci stále levnější než vaření doma. Většinu zákazníků tvoří zaměstnanci, ale zhruba třetina jsou starší lidé a maminky s dětmi,“ uvedla Jakubová.

Ve znojemském Cappuccinu zaplatí lidé za polední menu s polévkou a hlavním jídlem od pětadevadesáti do sto dvaceti korun. „Lidé sice řeší cenu oběda, ale už si zvykli za kvalitu připlatit. U nás nejdeme cestou levných surovin a náhražek. To se odráží v koncových cenách jídla, které rostou. Konkurence je ovšem velká. V době oběda tak například nabízíme levnější nápoje nebo jídla zpestřujeme saláty,“ dodala provozní.

Dražší suroviny ovlivňují cenu oběda i na Blanensku. Karla Pernicová je spolumajitelkou vegetariánské jídelny Amrit. Jídelnu v Blansku otevřela před devíti lety. Tehdy si za polední menu účtovala devětašedesát korun. Dnes lidé zaplatí pětadevadesát. „Donutilo nás k tomu zdražení surovin, ze kterých vaříme,“ vysvětlila Pernicová.

Lidé vegetariánskou restauraci vyhledávají i přes zdražení. „Chodí k nám ale nejen vegetariáni. Lidé chtějí jídla prostřídat a často jsou zvědaví, co na talíř dostanou,“ všimla si spolumajitelka jídelny.

ADÉLA FORMÁNKOVÁ, JAN CHARVÁT

Autor: Redakce, Jan Charvát

14.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 35 100 Kč Řidiči tahačů Řidič/ka sk. C + E pro mezinárodní přepravu - řidič/ka tahačů + návěs. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 35100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: ŘP sk.C + E, zdravotní způsobilost, profesní průkaz, kartu řidiče do digitálního tachografu, spolehlivost, zodpovědnost. Praxe alespoň jeden rok. Nabízíme náborový příspěvek. Služební telefon k dispozici i soukromě. Víkendy doma. Možnost rozšíření řidičského průkazu skupiny "C" o skupinu "E".Nástup možný ihned nebo po dohodě. Možnost i brigádně občasné jízdy, převážně vnitro, po dohodě.. Pracoviště: Tv-marketing těmice, s.r.o., 696 84 Těmice u Hodonína. Informace: Adam Paták, +420 739 033 646. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 13 400 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 13400 kč, mzda max. 43000 kč. Volných pracovních míst: 38. Poznámka: Pracoviště: Brněnská 3883/48, 695 01 Hodonín. Náplň práce: řízení nákladního vozidla, přeprava zboží, vedení záznamů a dokladů o provozu nákladního vozidla a o činnosti řidiče, ukládání a zajištění nákladu na vozidle, kontrola vykládky vozidla, předávání doprovodných dokumentů. Trasy: ČR + EU. Požadavky: ŘP sk. C + E. Průměrný výdělek 37-43 000 Kč. Jižní výhody pro zaměstnance a rodinné příslušníky - autobusy v rámci IDS JMK zdarma. Příspěvek na penzijní připojištění, příspěvek na pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání, slevy na odběr veškerého zboží a PHL na našich čerpacích stanicích, příspěvek dětem na zimní nebo letní rekreaci, zvýhodněné úvěry, produkty a služby Komerční banky, ČSOB nebo UniCredit Bank, zvýhodněné volání a služby se zaměstnaneckým programem T-mobile nebo O2 Family. Kontakt na tel. 602 613 386 Po-Pá od 9:00 do 13:00 hod, osobně vždy v pondělí a středu od 10:00 do 15:00 hod se hlásit u pana Kolmaše.. Pracoviště: Čsad hodonín a.s., Brněnská, č.p. 3883, 695 01 Hodonín 1. Informace: Jitka Barinková, +420 602 613 386. Výroba - Výroba Lakýrníci 28 000 Kč Lakýrníci automobilů a jiných vozidel lakýrník/ce - karosář/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště: Těšice 174, 696 19 Mikulčice.. Pracoviště: Jan kudrna s.r.o., 696 19 Mikulčice. Informace: Jan Kudrna, +420 736 484 818. Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 284 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu dělník/ce ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16284 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: U Kyjovky 4000/9, 695 01 Hodonín. Plní a dodržuje pracovní postupy při výrobě, dodržuje výrobní předpisy, návody na obsluhu stroje a technologické postupy v procesech výroby, zodpovídá za plnění pracovních úkolů určených nadřízeným, řídí se pokyny nadřízeného, zodpovídá za plnění úkolů souvisejících s výrobou, provádí průběžnou kontrolu kvality a identifikaci výrobků v souladu se zásadami přijaté politiky jakosti, pečuje o svěřené strojní zařízení a pracovní pomůcky, informuje nadřízeného o nekvalitní výrobě, závadách na strojním zařízení nebo jeho odstavení a navrhuje řešení, důsledně dodržuje třídění vzniklého odpadu, případně zmetků, zodpovídá za dodržování pořádku na pracovišti podle standartů 5S Housekeeping, provádí konečnou kontrolu výrobků a případné neshodné díly pozastaví k dalšímu rozhodnutí, zaměstnanec je povinen dodržovat právní a ostatní předpisy, s kterými byl řádně seznámen. Příspěvek na stravování, podpora zlepšování návrhů aj. Kontakt na tel. 518 390 581, na mail: Marie.pecenkova@iacgroup.com. Pracoviště: International automotive components group s.r.o. - provozovna hodonín, U Kyjovky, č.p. 4000, 695 01 Hodonín 1. Informace: Marie Pečenková, +420 518 390 581.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kostelní věž a zvony ve Velkých Pavlovicích.
4

Vystoupají 95 schodů. Už bezpečně ke zvonům kostelní věže

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Látka zlepší diagnostiku nádorů. Lékaři přes dva roky čekají na povolení užití

Brno - Přesněji odhalí rozsah mozkového nádoru, pomůže při další léčbě. Vědci z Masarykova onkologického ústavu před dvěma lety vyvinuli nové radiofarmakum. Na povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv k používání novinky čekají doteď.

Ochlazovací budka problémy nevyřeší, říká klimatolog Zahradníček

Brno /ROZHOVOR/ - Krajina na jihu Moravy je po extrémně suchém létě vyprahlá. I proto může být příští rok situace ještě horší. Odpovědí na některé problémy jsou podle klimatologa Pavla Zahradníčka promyšlená řešení a hlavně zadržování vody, aby z měst a krajiny neodtékala. „Vodou potom můžeme zalévat třeba městskou zeleň, které je v Brně oproti třeba Budapešti poměrně málo. I to by se mělo změnit,“ míní Zahradníček.

Rozšíření města vína rozdělilo Valtice. Petici podepsalo 359 lidí

Jižní Morava – Kolem jsou svahy vinohradů, kde lze nyní při vinobraní pozorovat hloučky lidí. Směrem k Rakousku se tyčí vinařství Obelisk, na opačné straně začíná zámecký park. Na pozemcích v jižní části malebných Valtic na Břeclavsku plánuje developer výstavbu nových rodinných domů. „V první fázi maximálně 112,“ upřesnil valtický starosta Pavel Trojan. Mnohým místním ale vadí navrhovaná podoba projektu.

Nejlepší dobrovolní hasiči dostanou peníze i nové vybavení. Vítěze vyberou lidé

Brno – Rekordní počet přihlášek letos obdržela každoroční celorepubliková anketa Dobrovolní hasiči roku. I v letošním osmém ročníku bylo úkolem odborné poroty složené ze zkušených hasičů vybrat ze 170 přihlášených týmů padesátku finalistů rozdělených do dvou soutěžních kategorií. O celkových vítězích nyní rozhodnou hlasováním lidé, hlasovat mohou i pro deset týmů ze soutěžní oblasti jih Moravy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT