Podle řady lidí je ovoce nejchutnější v tekutém stavu. Pěstitelské pálenice v této době začínají přeměňovat plody z ovocných sadů na alkoholický destilát. Sezona letos začala brzy. Ovoce má malou výtěžnost a cukernatost.
„Úrody není málo, o něco více než loni, ale ovoce je malé,“ uvedl majitel pálenice a kvasírny v Čejkovicích Antonín Konečný. Na malý zájem ze strany pěstitelů si ovšem nestěžuje.
„Lidé k nám vozí meruňky, višně a teď už i rané odrůdy broskví. Zájem je velký, na čtrnáct dní dopředu mám zamluvené termíny,“ sdělil Konečný. Přitom mu začala práce s vypalováním ovocného kvasu o nějakých čtrnáct dní dříve, než byl zvyklý.
Pálit začala i pěstitelská pálenice Petra Komosného v Dolních Bojanovicích. Také tam má majitel objednávek od pěstitelů ovoce dost.
„Počet lidí, kterým právě vypaluji, je srovnatelný s loňským rokem. V kotli na pět set litrů vypálím kolem patnácti metráků kvasu denně,“ informoval Komosný. Podle většiny pěstitelů i samotných provozovatelů pálenic bylo letošní úrody ovoce dost. Problémem však byla především velikost plodů.
„Sadařům nepřálo počasí a ovoce, zvláště meruňky, jsou malé, samá pecka,“ potvrdil Komosný. To se podle něj podepíše na výtěžnosti při vypalování ovocného kvasu. Slabší je také cukernatost ovoce.
„Někde meruňky padaly ze stromů na zem, ještě když byly zelené. Navíc se pak na zemi rychle nahřály ve vedrech, která panovala. Potom lidem ovoce moc rychle kvasí, a tím unikají aromatické látky,“ vysvětlil problém Konečný.
On má i kvůli těmto komplikacím v Čejkovicích současně s pálenicí i kvasírnu, kde tomuto předchází. Podle něj je dobré ovoce zchladit na třináct až čtrnáct stupňů. Dále poradil nenechávat kvasit meruňky na peckách třeba tři týdny.
„To pak vznikají hořčiny, které ničemu neprospějí,“ dodal Konečný. Přestože letos začala páleníkům sezona dříve, ne všude s otevřením pěstitelské pálenice pospíchají.
„Začneme vypalovat ovoce až v týdnu od 13. srpna. Zatím máme tak dvacet zájemců s meruňkami a višněmi,“ řekl zaměstnanec Balášovy pálenice v Bzenci Jaroslav Blaha. S návalem objednávek počítá až ke konci srpna.
Zkvašování různých cukernatých plodů je nedílnou součástí lidstva. Bylo známo již několik tisíciletí před naším letopočtem. U nás se destilovalo především víno. V šestnáctém století stoupl zájem o pálenky a hledaly se jiné suroviny. Začalo se pálit z různých druhů ovoce, hlavně sliv a planých trnek.