Do ní se musí zatím zapojit živnostníci ze sektoru ubytování, stravování a pohostinství. Ti, kterých se to týká, si musí zajistit vybavení a software pro komunikaci s ministerstvem financí. Znamená to pro ně vyšší náklady a více práce, resort si slibuje narovnání podnikatelského prostředí a zmenšení šedé ekonomiky.

Pro šestapadesátiletou Pavlicovou je EET poslední příslovečná kapka. „Šestadvacet let podnikám a už jsem si řekla dost. Stále nám jen házejí klacky pod nohy. Nechci se pořád jen učit nové věci. Vždyť oni sami nevědí, jak to bude fungovat," řekla žena, která pivnici v Kněždubu vedla skoro deset let.

Na práci hospodské ji bavilo jednání s lidmi. V hospodě bývalo veselo, hlavně při hodech a podobných oslavách. Provoz ale musela zvládnout sama. „Šestadvacet let jsem neměla dovolenou. Pracovala jsem dvanáct a více hodin denně. Mám pět vnuků, museli za mnou chodit do práce, rodina se scházela v hospodě. Jinak bychom se vůbec neviděli," uvedla Pavlicová.

Po letech tvrdé práce nyní neví, co bude dál. „Dva měsíce si asi odpočinu a pak půjdu někam hledat práci," dodala žena.

Do budovy navíc investovala velkou část vydělaných peněz, původně ji získala ve špatném stavu. Další investice šly do oddělených kuřáckých částí. Objekt ale opuštěný nezůstane, převezme ho jiný provozovatel. V Kněždubu končí také hospoda na hřišti.

Elektronická evidence tržeb zasáhne i Nechvalín. V obci s 345 obyvateli ještě ve středu nalévaly dvě hospody. Ve čtvrtek už zůstala jenom jedna. A ani její provozovatel ještě není pevně rozhodnutý, jestli si ji dál ponechá.

Hospoda je obecní a v nájmu ji má od letošního února. Potřebuje ještě dokončit první rok a spočítat si, zda-li se mu provoz podniku s EET vyplatí, či nikoliv.

Majitel druhé nechvalínské hospody ji měl spíše jako přilepšení k důchodu. Aby se mu vyplatilo pokračovat, bylo by třeba natočit asi osmdesát piv denně. Jenomže v zimě se denní spotřeba pohybuje kolem třicítky piv, v létě dosáhne sotva šedesáti.

Končit se chystá i několik malých bazarů a dalších provozen z Kyjova, ačkoliv se jich první fáze EET netýká.

Někteří živnostníci se také plánují přidat k protestu organizovaném Asociací podnikatelů a manažerů. Jsou mezi nimi i majitelé elektronického obchodu Nákup na ryby, manželé Šedí. V Hodoníně mají kamennou prodejnu. „Podnikáme už nějaký rok a tohle je jedna z posledních kapek, jaké na nás stát může naložit," sdělila Olga Šedá.

S manželem pořídila pro evidenci potřebné vybavení, počítá také s placením jeho aktualizací a lepší kvalitou internetového připojení. „Okolo všeho panuje zmatek. Nevíme, co bude. Odpovědi jsme nedostali ani na finančním úřadě. Pouze na nás visí břemeno postihu," oznámila podnikatelka.

Na protest ve čtvrtek zůstanou uzavřené některé prodejny po celé České republice. Asociace na sobotu připravuje demonstraci na Václavském náměstí v Praze.

EET je z dílny ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten trvá na tom, že změny jsou užitečné pro podnikatelské prostředí, a odmítl výtky, že jsou neprofesionální či chaotické. Systém má odbourat daňové úniky. „Česko je poslední ze zemí visegrádské čtyřky, která ještě nemá EET. Finanční správa nebude nikoho pronásledovat. Bude benevolentní," řekl už dříve Babiš.

První fáze se týká přibližně čtyřiceti tisíc podnikatelů.