Pěší zóna v Hodoníně bude mít po vzoru jiných měst také svůj polyfunkční dům. Už nyní dělníci na rohu ulic Příční a Dolní Valy pracují. Pro místní stánkaře ale nastává opět období, kdy musí hledat nové místo, protože jejich stánek padne zhruba do dvou let za oběť vysokopodlažní budově.

„Po dohodě s naším architektem a pracovníky městského úřadu postavíme výrazný moderní dům, který zapadne do nynějšího prostředí,“ vysvětlil investor Stanislav Škodák. Podle něj bude výstavba domu s přízemím a dvěma patry zahájena příští rok v březnu.

„Celkové dokončení včetně všech okolních úprav by potom mělo být hotovo zhruba o rok později,“ řekl Škodák.
Nový polyfunkční dům počítá v přízemí s několika prodejnami. Prostory v nadzemních patrech chce investor nabídnout k prodeji. „Celou stavbu zaplatím z vlastních peněz. O kolik přesně půjde, ještě nechci mluvit,“ dodal investor.

Nový dům však moc není po vůli místním stánkařům. Škodák jim sice přednostně nabídl využití přízemí k podnikání, oni to ovšem odmítají, protože prý je to pro ně drahé.

„Už jednou nás město vytlačilo z pěší zóny a teď musíme hledat zase místo, kde bychom se uchýlili,“ popsala přítelkyně jednoho ze stánkařů Ivana Brázdová.

Současné nevyhovující parkoviště radnice od investora pravděpodobně odkoupí a vytvoří nový a široký chodník.

„V souvislosti s tím, že vedení města řeší nedostatek parkovacích míst, postaví před budovou parkování pro osm aut. Tyto kroky jsou ale rozsáhlé a nezapadají do plánů investora, ale města,“ uvedla mluvčí radnice Petra Kotásková.

Podle architektky města Reginy Kubrické dům dobře zapadne mezi stávající i budoucí zástavbu na nároží Příční a Dolní Valy.
„Nový dům výrazně oživí obě ulice,“ vyjádřila se Kubrická.