Po slušné silnici mohou konečně jezdit podnikatelé, kteří našli nový domov v hodonínských kasárnách. Také zákazníky už příjezd do firem neodrazuje. Hodonínská radnice dokončila první etapu výstavby infrastruktury v kasárnách. Vjezd do areálu získal také novou křižovatku. Celá akce stála přes padesát sedm milionů korun a trvala od roku 2005 až doposud.

„Kromě křižovatky zahrnuje stavba pochopitelně veškeré přívody vody, plynu a elektřiny, kanalizaci, ale také nové chodníky, cyklostezku nebo bourání původních plotů,“ vyjmenoval starosta Hodonína Lubor Šimeček. Nové vozovky se objevily také uvnitř areálu kasáren a vše doplní úprava a výsadba nových stromů a keřů. Infrastruktura je tak zatím dokončena v přední části kasáren, kde jsou dva bytové domy, nově vysoká škola a provozovny mnoha firem.

„Je to skvělé. Tyto úpravy zlepšily dojem z naší firmy. Klientům se to zamlouvá. Vždyť předtím kvůli hustému provozu nemohli pořádně projet křižovatkou,“ komentoval změny v infrastruktuře jednatel místní poradenské společnosti Josef Januška. K nejvyšším nákladům v rámci plánovaného začlenění kasáren do života města patří inženýrské sítě. Vše je totiž potřeba vybudovat znovu.

„Daří se nám získávat dotace ze státního rozpočtu, například na likvidaci ekologické zátěže. Nejsou to velké sumy, ale zlepšují naše hospodaření,“ řekl starosta Šimeček. Celý areál velkých kasáren má kolem třiadvaceti hektarů a městu ještě zbývá přivést inženýrské sítě do jeho střední i zadní části.

„Upřednostnit musíme zadní část, protože jsme to slíbili developerovi, který zde bude stavět rodinné domy,“ uvedl Šimeček, podle něhož zde vyroste kolem stovky rodinných domů s pozemky různé velikosti a dalších pět bytových domů.

„Infrastrukturu přivedeme pouze na okraj této zóny. Ze zkušeností víme, že nás to bude stát kolem šedesáti milionů korun,“ upřesnil Milan Jagoš z odboru investic a dopravy.

Jak uvedla mluvčí hodonínské radnice Petra Kotásková, termínem dokončení druhé etapy infrastruktury je podle návrhu smlouvy s developerem konec roku 2010.