Nováčkem v soutěži jeho firma Víno J. Stávek nebyla. Loni získala cenu v kategorii malých vinařství. Tu si odnesla i letos. „To byla jediná cena, na kterou jsme si trochu mysleli. Příjemně nás zaskočilo i ocenění našeho enologa Petra Hlouška,“ směje se vítěz, který pokračuje ve stoleté vinařské tradici svého pradědy v němčičském Vinařském dvoře. Sám o víně také píše a přednáší.

Vůbec poprvé v osmileté historii soutěže vyhrálo vinařství s roční produkcí vína do padesáti tisíc litrů. Předtím ji dostávali jen velcí výrobci. „Možná i to hrálo svoji roli. Jsme malé vinařství, o to víc se soustředíme na technologii a výrobu kvalitního vína. Sázíme na rodinnou tradici, zázemí. Osobně se snažím příchozím okomentovat každý vzorek, který u nás ochutnají. A nic na tom nehodlám měnit ani po vítězství,“ vypráví Stávek.

Jeho vinařství pořádá přes rok několik zážitkových akcí, jako Počítání hvězd ve vinicích, Vinařskou zabijačku či Růžové léto s rosé víny.

Právě s růžovými víny sklízí rodinný podnik často medailová ocenění. „V posledních letech jsou lehká růžová vína trend, ale my se k nim snažíme přistupovat trochu jinak. Naopak je necháváme déle zrát. Hlavní náplní jsou pro nás však od roku 1999 fortifikovaná vína vyráběná portským způsobem. Jde o likérová vína opevněná dalším alkoholem, například brandy,“ vysvětluje jeden z předních výrobců těchto ušlechtilých vín v České republice.

Absolutním vítězem soutěže Vinařství roku 2017 se stala firma Víno J. Stávek z Němčiček.
Vinařství roku je z Němčiček. Stávek kombinuje tradici s nápaditostí