„Samotná kolaudace nám zabere minimálně jeden týden, a to ještě nemáme plyn ani trafo stanici. Proto odhaduji, že když vše dobře a hladce půjde, provoz spustíme v měsíci květnu,“ sdělil jednatel firmy Seiko Flowcontrol Miroslav Pilčík.

Hala vyrostla místním před očima doslova během několika měsíců. Nyní se staví odbočovací pruhy silnice dlouhé čtyři sta metrů a vznikne i parkoviště pro třicet aut.

Společnost zabývající se výrobou měničů průtoků k redukci elektrických turbín, funguje na českém trhu sedmým rokem. Sto procent výrobků je určeno pro zahraniční trh.

U jejího zrodu byli tři lidé. Nyní jich firma zaměstnává osmatřicet. „Za celou dobu odešli pouze dva lidé. Jeden proto, že se stěhoval jinam a druhému se nechtělo dělat,“ vyzdvihl Pilčík. V Blatnici najde zpočátku nové místo pět až šest pomocných dělníků v oboru kovoobrábění a uklizečka. „Další volná místa přibudou možná během dalšího půl roku,“ podotkl jednatel.

Firma začala podnikat nejprve v prostorách veselských železáren. Poté přesunula svůj provoz do zemědělského družstva v Uherském Ostrohu. Sedmý rok činnosti už začne v Blatnici. K ní zanedlouho přibude soused z Německa – společnost Siempelkamp CZ.