Tyto dodávky vnímá Smola jako velkou příležitost. „Spotřeba vína v Číně každoročně roste. V této zemi je každý decilitr navíc v průměru na hlavu velmi znát,“ podotkl ředitel.

Už šestým rokem expanduje do Říše středu Vinařství Ludwig, jejichž hlavní výrobní základna se nachází na pomezí Bořetic a Němčiček na Břeclavsku. „Nejdříve jsme měli v Číně jednoho dovozce, pak se nám podařilo sehnat další, v současnosti máme už čtyři stálé. Snažíme se dostat ještě více na jih, do oblasti Kantonu. Doufám, že se nám to v příštím roce podaří,“ uvedla zástupkyně Ludwigu a viceprezidentka Svazu vinařů ČR Liana Hrabálková. Číňané mají podle ní největší zájem o červená vína, zvláště Frankovku a André.

Tropy na koupališti. Ilustrační foto
Plovárny sčítají tržby. Díky slunečnému létu měly plno

Zároveň potvrdila, že se objem vývozu zvyšuje, u Ludwigu dosahuje zatím osmi procent produkce. „Je to i díky proexportní politice státu, ministerstva zemědělství a Jihomoravského kraje. Naše vinařství totiž díky dotační podpoře mohou svá vína představit na výstavách v Asii,“ vysvětlila Hrabálková s tím, že právě v úterý tak šest moravských vinařství nabízí svoji produkci na velké degustaci ve vietnamské Hanoji.

Mezi nimi jsou i vína z Templářských sklepů Čejkovice na Hodonínsku. „Vzhledem k její velikosti se zaměřujeme hlavně na Čínu, ale nezapomínáme ani na Jižní Koreu, Vietnam a výhledově Japonsko. Zákazníci tady rádi vyhledávají polosuchá či polosladká vína a také ta, která po určitou dobu ležela v dřevěných sudech,“ popsal asijské chutě mediální zástupce Templářských sklepů Luděk Tvrdý.

Archeologická základna v Mikulčicích na Břeclavsku. Prostor pro bádající archeology navrhl tým z brněnského studia Pelčák a partner architekti.
O cenu za architekturu soutěží deset děl z jižní Moravy. Je to rekord

Větší množství exportu potvrdil i Svaz vinařů ČR. „Současný trend je vzrůstající počet dodávek našeho vína do Číny,“ řekl výkonný ředitel svazu Martin Půček.

Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který před půldruhým rokem podepsal memorandum o podpoře exportu vína s čínskou stranou, upozornil na to, že malí ani střední vinaři o vývoz příliš velký zájem nemají. „Větší vinaři při exportu navíc ještě spolupracují, byť si na domácím trhu konkurují. V Číně přetrvává zájem o vína červená a ta se zbytkem cukru, ale i ta u nás k dispozici jsou,“ sdělil Machovec.

Přesto naprostá většina vývozu vína z České republiky směřovala v první polovině roku do zemí Evropské unie. Podle komoditního zpravodajství agrární komory se však mimo unii exportovalo dražší víno.