Stromy obsypané modrými sládnoucími plody, pod jejichž tíhou se ohýbají a lámou i vzrostlé větve. Tak popisují letošní úrodu trnek na Hodonínsku majitelé pálenic. Ti si tento rok mohou mnout ruce. Někteří už mají své diáře plné až do poloviny prosince. Slivovice i ostatních ovocných destilátů bude tento rok podle nich dost.

Páleníci teď pracují i osmnáct hodin denně. „Sezona bude opravdu dlouhá. Vidím to až do konce února,“ libuje si majitel pálenice v Čejkovicích Antonín Konečný. Letos poprvé pálil už dvaadvacátého června. „A mám stále měsíc dopředu obsazeno,“ je potěšen muž, který do své pálenice přichází ráno už na šestou.

Prý i ti, kteří normálně mívají jeden třistapadesátilitrový kotel ovoce, mají teď takové rovnou dva. Denně díky obsypaným ovocným stromům všeho druhu vypálí stovky litrů kvasu. Právě ten je podle Antonína Konečného základem úspěchu.

„Na kvasu záleží osmdesát procent výsledku. Čím kvalitnější ovoce do něj dáte, tím kvalitnější destilát získáte,“ vysvětlil majitel pálenice. V plném proudu je teď podle něho pálení meruněk, které letos trvá už dva měsíce. I přes přívalové deště a nepřízeň počasí ovoce kupodivu nehnije tak, jak by mnozí předpokládali.

„Teď už dokvášejí letní hrušky a pálí se i konzumní švestky, které lidi sklízeli už před měsícem,“ přiblížil Konečný. Ty se na Slovácko dostaly zhruba před deseti lety. Fajnšmekr prý ale okamžitě pozná, že nejde o pálenku z durancií či karlátek, kterých je na Slovácku stále ještě spousta.

„Jsou to takové ty velké trnky, co se prodávají v supermarketech. Jdou dobře od kostky. Chuť slivovice je z nich ale úplně jiná,“ vysvětlil muž, který pálil snad už i ananas s nektarinkami. Pokud prý bude takový pěkný podzim jako dosud a bude svítit sluníčko, mohou mít ve finále před sklizní durancie cukernatost až kolem třiceti bodů.

Ruce si mnou také v Balášově pálenici ve Bzenci. I na Bzenecku je abnormální úroda ovoce, které už teď kvasí v bečkách. Letos bude prý možnost destiláty i archivovat. „Ovoce je totiž opravdu oproti loňsku letos na celém Hodonínsku dost a hlavně trnek,“ uvedl zaměstnanec pálenice Jan Lans, která má už objednávky až na 13. prosinec.

I on prý slyšel, že je ovoce nejvíc snad za posledních deset let. Lidem, kterým teď v bečkách kvasí budoucí lahodný mok, teď nezbývá než trpělivě obvolávat i další pálenice na Hodonínsku.

Jako třeba tu v Hovoranech, Dolních Bojanovicích, Kyjově a Žádovicích. „Slivovice bude letos opravdu kvalitní“, shodují se mnozí. Jak to ale bude s její cenou?

„Já myslím, že cena slivovice letos neklesne, i když se trnek urodilo. Je to opravdu vzácný produkt. Spíš jej lidé budou moci po letech konečně archivovat a nevypijí jej všechen naráz,“ předpokládá předseda Spolku přátel destilátů ze Sudoměřic Zdeněk Fojtík. Jak říká, zkrátka přijdou letos snad jen milovníci kalvádosu. „Na Strážnicku se totiž urodilo všechno, jen ne jablka,“ posteskl si.