Hlavní body sympozia, které se za účasti Společenství podnikatelů v cestovním ruchu okresu Hodonín a regionu Land um Laa, uskutečnilo na konci minulého týdne ve Veselí nad Moravou.

„Mezi tématy, která jsme probírali, bylo například to, jak se turisté snaží v této digitální době získat informace o destinacích, mluvilo se o podpoře cestovního ruchu v regionu nebo se představil projekt regionální kuchyně Slovácka,“ informovala místopředsedkyně Společenstva podnikatelů v cestovním ruchu Hana Habartová.

Podle ní směřovala všechna projednávaná témata především k jedné zásadní otázce: jak ještě víc podpořit rozvoj cestovního ruchu v době krize. „Myslíme si, že je to oblast, která by mohla do regionu přinést pracovní místa a tím i peníze a překonat tady ta krizová léta,“ doplnila Habartová.

Jak rakouští, tak tuzemští účastníci sympozia, které se konalo v areálu veselského Baťova kanálu, si zároveň vyměňovali zkušenosti z oboru. „Tím, že jsme příhraniční oblasti, jsou naše zkušenosti podobné. Shodli jsme se na tom, že je potřeba jít v úrovni služeb ještě stále dál,“ řekla místopředsedkyně.

Řešení přitom vidí obě strany především v preferování kvality před kvantitou. „Turisté, kteří chodí po domácích atraktivitách, už byli všude. Dnes už nehledají jen tak něco, ale především služby, které jsou kvalitní. Jsou náročnější,“ doplnila Habartová. Pomoct s propagací by měly nově vytvořené dvojjazyčné materiály a webové stránky.

Zástupci obou států se také domluvili na účasti při veletrzích cestovního ruchu. „Jednoho veletrhu jsme se už v Rakousku zúčastnili. Na oplátku jsme pozvali rakouskou stranu na veletrh cestovního ruchu do Brna, kde budou materiály i projekt přeshraniční spolupráce představeny,“ uzavřela Habartová, podle které by regionální podnikatelé na Slovácko rádi přilákali právě turisty z Rakouska.