Kromě tohoto úspěchu si odnesl také ocenění pro nejúspěšnějšího rodinného vinaře. Poprvé v historii. „Nemohu tomu uvěřit, je to jak sen. Získali jsme dvě nejvyšší ocenění v soutěži, a to je skvělá odměna za naši práci,“ řekl Sůkal.

Titul Stříbrný Vinař roku získal právě mikulovský Volařík, bronzovým je Mikrosvín Mikulov. „Letošní ročník soutěže se nesl ve znamení vysoké kvality všech přihlášených vzorků. Bodová hodnocení mnoha vín přesáhla hranici devadesáti bodů, což je světová extra třída," zmínil ředitel soutěže Petr Marek.

Moravské víno už je dostupné i v Kanadě.
Prolomili koronavirovou bariéru. Jihomoravská vína se nově pijí už i v Kanadě

Národním šampionem bílých vín pro rok 2020 je Ryzlink vlašský ve výběru z cibéb 2017 od Miroslava Volaříka, u červených vín se jím stala Frankovka ve výběru z hroznů 2018 od Pavla Bindera z Rakvic. Cenu Vinařské asociace České republiky za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství získal Oldřich Drápal starší, jehož jméno je ikonou pro slámová vína u nás.

Letošního ročníku se zúčastnilo celkem třiapadesát vinařství z Moravy a Čech, která do soutěže přihlásila zhruba pět set vzorků.