Jak dodal, jeho společnost už má sklizený Irsai Oliver, zralé jsou už také hrozny muškátů. „Tento týden jsme začali sbírat Muškát Moravský. V jakém stavu a kolik hroznů bude, v tuto chvíli ještě nevím,“ dodal Vajčner.

Překvapením je časnost zrání hroznů Sauvignonu. Ve srovnání s dobou před dvaceti lety je na Znojemsku budou sbírat o téměř dva měsíce dříve.

Jaké druhy vína už sklízejí
• Jedny z nejranějších odrůd jsou například Irsai Oliver, Solaris nebo nová odrůda, kříženec Irsaie a Lipoviny s názvem Lena.
• Dále se bude ve vinohradech sklízet Muškát Moravský.
• Sauvignony budou třeba na Znojemsku sbírat už příští týden.
• Vloni je firma Znovín Znojmo sbírala 10. září, předloni mezi 15. a 20. zářím, před dvaceti lety to bylo dokonce až 10. října.

Jedni z prvních, kdo začali na jihu Moravy využívat pro sběr hroznů kombajny, jsou vinaři z firmy Réva Rakvice. Dnes jim stroje posbírají až osmdesát procent vína. „Má to své pro a proti. V tuto chvíli nám jeden kombajn nahradí dvacet sběračů. Situace s dostatkem lidí sice není kritická, ale hodilo by se nám jich více. Brigádníci na vinicích prostě chybí,“ naznačil vedoucí výroby vinařství Ondřej Tichý.

A jaká bude letošní úroda? Podle odborníků jde o určitou sázku do loterie. „Násada hroznů ve vinohradech je sice nejlepší za posledních dvacet let, vyrašilo každé očko. Jenže problém byl se srážkami. Ty byly velice lokální. Hrozny jsou sice o dva týdny zralejší, ale jsou velikosti hrachu. Bude tedy nízká výtěžnost,“ myslí si předseda hodonínské agrární komory Petr Chaloupka.

Hrozny mají hodně cukru, kyseliny však chybí. „Na burčák ideální. Mluvit o tom, jaké bude víno letošního ročníku, je nyní předčasné. V pátek má začít pršet. No a jak se po deštích rostlina zachová? Nasaje vodu, zrnka popraskají, létají vosy, přijde plíseň a bude to v pytli. Sice se stříká proti plísni šedé, ale na popraskané hrozny to nemá vliv. Takže uvidíme,“ dodal Chaloupka.

DALIBOR KRUTIŠ
DOMINIKA SVOBODOVÁ

Pálavské vinobraní v Mikulově.
Pálavské vinobraní: návštěvníkům pokyne královna Chantal Poullain