Nejdřív dobrá zpráva o počasí. Tradiční pohromu v podobě květnových „ledových mužů“ čeští a moravští vinohradníci v uplynulých dnech zvládli. Ohlášené mrazy do vinic prozatím nedorazily a zatím se nezdá, že by tomu tak mělo být.

Zámek Raduň
Krize cestovního ruchu zasáhla i Moravu a Slezsko. Kraj připravuje nové projekty

Ve vinohradech je tak vše nachystáno na tradiční kvetení révy. „Jako vinaři si musíme zvykat na nový kalendář. Zatímco před deseti lety bylo obvyklé, že réva kvetla okolo 20. června, v posledních letech to bývá i o dva až tři týdny dřív,“ popisuje vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.

Problémem dál zůstává sucho. „Srážky posledních dnů vláhový deficit určitě nenahradí. Je znát, že se nacházíme ve srážkovém stínu. I když v Čechách pršelo, na Moravě spadlo přibližně 12 milimetrů srážek, což je velmi málo,“ doplňuje Svoboda.

Nulové tržby 

Rozmary počasí a nedostatek vláhy jsou v posledních letech bohužel už běžnou normou. Na konci celostátní karantény však především malí vinaři začínají sčítat ztráty způsobené útlumem ekonomiky. Zatímco velcí producenti prodávali aspoň v řetězcích, malí vinaři závislí na (zavřených) vinotékách a restauracích, jsou bez peněz.

Petr Borák u jurty
Luhačovický hoteliér: Hosty bereme jako přátele a vážíme si jejich podpory

Společně proto vyzývají všechny české konzumenty, aby letos tuzemské vinaře podpořili nákupem, návštěvou, prostě a jednoduše pitím tuzemských vín. „Buďte patrioti a sáhněte po českém víně,“ vyzývá vinař z Němčiček a přední specialista na růžová vína a frankovky Jan Stávek.

„Už to začíná být možná pro někoho trochu ohraná písnička, ale teď opravdu bude nutné, aby zákazníci podporovali lokální produkci konzumací vína z Moravy a Čech,“ doplňuje Roman Fabig, mladý vinař z Hustopečí. Zrovna jeho příklad je ukázkový: V posledních letech prodal ročně okolo 50 000 lahví vína, zpravidla do restaurací.

Restaurace - Ilustrační foto
Další pomoc pro restaurace: tisíce obědů a milión piv budou pro hosty zdarma

„Naše víno kupovali maličké provozy i ti největší restauratéři a hoteliéři. Dlouhodobě jsem se uklidňoval tím, že i když je časově náročné udržovat dobré vztahy se všemi, máme riziko případného výpadku tržeb rozděleno mezi velké množství zákazníků. Zvětšoval se nám i objem exportu do Německa, Slovenska a nově i Polska a Litvy. Leden a únor jsme ještě pokořovali rekordy v tržbách. A pak přišel březen a vládní restrikce a logicky i konec objednávek,“ popisuje Fabig. Víno prodává přes internet, ale i tak je na pětině původních tržeb.

Na pomoc oboru

Na pomoc vinařům vzniklo hned několik iniciativ, které se snaží Čechy nabádat k nákupu a pití tuzemských vín. Jde třeba o iniciativu #milujemevino, vzniklou kolem vinných barů Vínograf. Kromě poradenství pořádá například dražby a rozvozy vín až domů, aby zajistila vinařům alespoň malý odbyt. Stejně tak nezisková iniciativa To si vypijeme (#tosivypijeme), která pomáhá vinařům. Heslo se spontánně šíří na sociálních sítích a znamená, že lidé, co jej použijí, upřednostňují domácí produkci vín. Posledním počinem je pak společný e-shop tvůjvinař.cz

V Česku se ročně na osobu vypije zhruba 21 litrů vína. Osázeno je u nás asi 18 tisíc hektarů vinic.

Vinařské tipy: kam třeba vyrazit

Salon vín V podzemí Valtického zámku je možné ochutnat sto nejlepších vín roku, která vybraly v několika kolech poroty v národní soutěži vín. (www.vinarskecentrum.cz)

Lampelberg Romantický hrádek s kruhovou věží a vyhlídkovou terasou uprostřed vinic s výhledem na Rakousko. V sezoně se tu denně konají degustace vín (www.lahofer.cz)

Mandloňový sad a rozhledna Hezká procházka hlavně v květnu. Z Hustopečí vede k unikátnímu sadu stezka. (www.hustopece.cz)

Vinice pod Hazmburkem I v Čechách jsou pěkné vinice, zkuste třeba ochutnávky pod zříceninou severočeského hradu Hazmburk. (johannw.com)