Strach z vyloženě špatného ročníku vinaři na Hodonínsku nemají. Hroznů je dostatek. Úroda je ale méně kvalitní. Odvíjí se i od toho, jak se kdo důkladně o vinohrad ve fázi zrání staral. Vinařům totiž nepřálo počasí.

„Od 20. srpna do 10. září spadlo téměř 200 milimetrů dešťových srážek. Proto i nedozrálé hrozny začaly hnít. Některé odrůdy, jako například Chardonnay, jsme proto začali sklízet dříve, než jsme plánovali,“ uvedl generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Podle tajemníka Svazu vinařů České republiky Martina Půčka měli problémy s hnilobou převážně ti, kteří nechali na keři vinné révy příliš listů. „Vinohrady museli pěstitelé také řádně ošetřovat,“ dodal Půček.

Kvantita hroznů je podle odborníků na průměrné úrovni posledních deseti let. „Ve srovnání s loňskem je však vyšší o více než dvacet procent,“ potvrdil tajemník Svazu vinařů.

Vývoj počasí při finální fázi dozrávání hroznů ale nepřispěl k jejich závratné kvalitě. Alespoň obecně. „Cukernatost je nižší. Loni se řada vín mohla pyšnit označením přívlastková. Tento rok to budou spíše jakostní vína,“ sdělil Pastorek.

Jsou i výjimky. „Některé odrůdy jsou překvapivě lepší než loni. Hrozny Tramínu červeného jsme sbírali dříve než je obvyklé. Cukernatost jsme však zaznamenali na úrovni výběru z hroznů,“ řekl obchodní zástupce Noklasu Šardice Bronislav Grmolec.

Oproti loňsku se snížila výkupní cena hroznů. Podle vinařů zhruba o jednu až dvě koruny. Podíl na tom mají z části také choroby u hroznů. Pěstitelé, kteří si brzo nezajistili odbyt hroznů jej někdy hledají těžko. Právě kvůli letošnímu mírnému nadbytku úrody.

„Loni jsme díky nižším výnosům na vinicích vykupovali hrozny i od lidí, kteří nejsou členy našeho družstva. Letos zatím ne,“ vysvětlil Pastorek.