Na etiketě stojí: Jiří Kajínek – víno pro odvážné. Jde o odrůdu Sauvignon, víno pochází z vinařství Metroflora sídlící v Miloticích na Hodonínsku. Zástupkyně firmy Ivana Svobodová ale odmítla, že by s nejznámějším českým vězněm marketingově spolupracovali. „S panem Kajínkem nemáme nic společného. Pořadatel si u nás nakoupil víno s tím, že si na lahve nalepí svoje etikety. A takhle to dopadlo,“ reagovala Svobodová.

Podobizna doplněná povinnými údaji mezitím koluje na internetu. Názory lidí se různí. Někteří rozruch nechápou, jiní vyjadřují podporu. „Ač abstinentka, toto vínečko ráda ochutnám. Každé pravidlo, má své výjimky a toto je jedna z nich,“ lze se například dočíst mezi komentáři. Nechybí ani kritika. Převládá i mezi oslovenými vinaři a vinařskými sdruženími. „Svět se zbláznil, více k tomu nemám, co říct,“ vzkázal výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

KSČM, ilustrační foto.
Komunisté zvolili okresní předsedy. Změnu hlásí Hodonín

Podobně se vyjádřil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Spojení vína a kontroverzní postavy odsoudil. „Můj náhled je velmi negativní. Původně jsem se ptal, jestli to není vtip. Nechci být soudce, soud ostatně pravomocně rozhodl, ale ten člověk rozhodně není žádný beránek. Jeho propagaci prostřednictvím vína považuji za nesmyslnou,“ prohlásil Machovec.

Pavel Tichopádek starající se Kajínkovi o propagaci uvedl, že lahve jsou pouze jednorázovou zajímavostí vhodnou jako dárek. Podobně jako trička či aktuálně zamýšlená série obleků. Přestože je Kajínek abstinent, nápad s lahví se mu zalíbil. „Nepije ani výjimečně. Stejně jako nekouří a nebere drogy,“ sdělil Tichopádek.

Jiří Kajínek strávil ve vězení třiadvacet let, soud ho poslal za mříže kvůli dvěma nájemním vraždám a jednomu pokusu. Prezident Miloš Zeman mu loni udělali milost. Kajínkův příběh se dočkal knižního i filmového zpracování. Jako odsouzený proslul opakovanými útěky ze střežených věznic.

Hotel N v Příměticích
Deset korun z lůžka. Znojmo obnoví poplatek pro hotely, půjde na propagaci