Na konci loňského roku nechala hodonínská radnice přivést na Masarykovo náměstí užitkovou vodu, aby mohla kropit zeleň. Od včerejška už voda, která se čerpá z řeky Moravy, stříká na okolní trávníky a stromy. Tento zavlažovací systém by měl být výhodnější technicky i finančně. Provoz je však zatím provizorní.

„Zeleň v centru města a na náměstí v letních měsících velice trpí, takže je potřeba ji zavlažovat. Dosud to bylo tak, že se napumpovala cisterna a přivezla se přímo na místo. Navíc všechnu vodu jsme brali z vodovodního řadu, jehož tarify jsou poměrně vysoké,“ vysvětlila důvody změny způsobu zavlažování místostarostka Milana Grauová. Využitím vody z řeky by mělo město ušetřit asi padesát tisíc korun ročně.

Systém však zatím funguje pouze provizorně. „Natáhli jsme hadici, která se točí a zavlažuje okolní zeleň. Obsluha ji může přemístit a zalévat také okolní květinové nádoby,“ uvedl vedoucí odboru investičního a dopravního Milan Jagoš. Město chce ale brzy vybudovat podzemní rozvod a zavlažování zautomatizovat. „V další fázi bychom chtěli vodu přivést až ke světelné křižovatce,“ doplnila Grauová. Avšak na tyto úpravy si budou muset lidé ještě počkat, protože budou součástí rekonstrukce náměstí.

Zavedení systému zavlažování vyšlo město asi na dva a čtvrt milionu korun a předpokládá se, že během pěti měsíců v roce, kdy bude systém fungovat, jím projde asi dva miliony litrů vody. „Efektem by měla být pravidelnější a častější závlaha, a tím i zelenější a příjemnější okolí,“ dodala Grauová.
Náhodný kolemjdoucí Daniel Kovář zavlažování oceňuje. „Lidé však musí místo, kde stříká voda, obcházet,“ dodal. Voda z rozstřikovače totiž stříká až na chodník a na poblíž zaparkovaná auta.