Na Hodonínsku už mají obilí většinou pod střechou. Průměrný výnos čtyř tun na hektar se přibližuje objemu sklizeného obilí v loňském roce. „Na výše položených lokalitách, kde obilí dozrává později, se příznivě projevily nedávné deště,“ řekl ředitel jihomoravské Agrární komory Jaromír Musil.

Nejmenší výnosy mají podle Agrární komory v níže položených oblastech. K nim patří i zemědělci z Břeclavska a Hodonínska. Téměř všechny zemědělské podniky už mají obilí pod střechou, jiné ho tam dostanou do konce týdne.

Úroda obilí na Hodonínsku ve srovnání s celým Jihomoravským krajem je nízká. „Zatím to vypadá, že úroda obilí bude nižší než loni, taky klesla kvalita potravinářské pšenice, ale pořád je v normě. Sklizeň letos začala asi o deset dnů dřív než loni,“ sdělil ředitel strážnického zemědělského podniku Karel Koluch. Neobvykle brzký začátek sklizně potvrzuje i agronom Miroslav Veselý ze Svatobořic – Mistřína.

„Letos jsme začali sklízet 28. června, to se ještě nikdy nestalo. Úroda je letos nižší tak o dvacet procent oproti loňsku,“ uvedl Veselý. Podle něho by zemědělcům mohla pomoci výkupní cena pšenice, která narostla u potravinářské i krmné.