Až po půlnoci v noci na neděli hasiči skončili zásah ve slováckém městě. Zabezpečovali poničenou střechu na historickém domě na náměstí. „I tašky na střechách dalších domů jsou poškozené, například na domově důchodců. Padla také jedna nádherná lípa na náměstí před hotelem," popsala v sobotu večer starostka Strážnice Renata Smutná s tím, že škody začíná vedení města teprve sčítat.

Podle hasičů poryv větru strhl dvě třetiny plechové střechy domu na náměstí, proto bylo nutné střechu zajistit. Na místo měl dorazit i statik. „Rozebrali jsme poškozenou část a zaplachtovali ji tak, aby do budovy nezatékalo. To se povedlo krátce před druhou hodinou noční," konstatoval mluvčí krajských hasičů Filip Venclovský.

Na některých místech zůstaly po bouřce menší závěje krup. Voda se hrnula ulicemi, Strážnice krátce po dešti připomínala Benátky.

VIDEO: Krupobití ve Strážnici najdete na facebooku ZDE.

Krizový štáb

Na radnici zasedl krizový štáb. „Zajišťovali jsme stravu asi pro osmdesát hasičů a strážníků, kteří venku zasahovali. Na náměstí jsme pro ně postavili krizový stan," uvedla starostka Smutná.

Nejhůře podle ní dopadla část Strážnice ve směru od Radějova. „Jsou to domy v lokalitě na Dúbravě, Jiráskova a Tyršova ulice. Jsou tam škody na soukromém majetku," nastínila Smutná.

Podle starostky bude předběžná výše škod známa nejdříve v pondělí. „Teprve v neděli ráno objevily dvě firmy, že mají zatopené sklepy včetně zásob, takže jsme škody zatím vůbec nepočítali. Shodli jsme se na tom i s velitelem hasičů," vysvětlila.

Sobotní odpolední prudký déšť přišel ve dvou vlnách a zaplavoval sklepy domů, lámal větve a stromy, ničil střechy domů. V terénu zasahovalo asi deset jednotek hasičů. „V Jiráskově ulici jsme odčerpávali vodu ze sklepů několika čerpadly. Na místo dorazili profesionální hasiči z Hodonína a Veselí nad Moravou, dobrovolní hasiči z Hroznové Lhoty, Petrova, Radějova, Rohatce, Strážnice, Veselí nad Moravou a ze Vnorov," informovali hasiči, kteří měli po průtrži mračen ohlášeno více než třicet událostí.

Kromě zatopených sklepů čistili i zaplavenou Skalickou ulici. „Odčerpávání vody ze sklepů šlo dobře, z některých voda dokonce odtékala sama," doplnil Venclovský.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
S Číňany obnovili dohodu o výstavbě lázní v Pasohlávkách