„Došlo k požáru ve třetím podlaží v jedné z učeben, kde se konalo malířské sympozium. Došlo ke vznícení textilie na utírání barev, která byla odhozená do odpadkového koše," popsal příčiny požáru vyšetřovatel jihomoravských hasičů Stanislav Klásek.

Malíři na mezinárodním sympoziu Velký formát tvoří až do půlnoci. Poslední z nich odešel zřejmě o hodinu později. Hasiči dorazili k ohni těsně před osmou ráno. Za tu dobu oheň poškodil podlahu ve třetím podlaží a strop ve druhém. „Jsou prohořené podlahy, parkety, trámy a elektroinstalace. Učebna i chodby jsou zakouřené. Všechno se bude muset vyčistit, opravit a vymalovat, takže práce tam bude celkem dost," uvedl vyšetřovatel.

Ten celkovou škodu odhaduje na půl milionu korun. „Všichni jsme v šoku. Žádná újma na obrazech ale není. Bohužel na majetku školy ano," řekl sklesle Josef Fantura, ředitel hodonínské Galerie výtvarného umění, která malířské sympozium organizuje.

Galerie v šoku

Pracovníci galerie přece jen nakonec uspořádali středeční vernisáž Velkého formátu. „Snažíme se to nějak překonat. Z některých obrazů bude ale požár i cítit," podotkl Fantura.

Podle zástupce ředitele pro hodonínskou obchodní akademii Miloše Procházky požár určitě neohrozí začátek školního roku. „Samozřejmě přijdou na řadu úklidové práce a stavební úpravy, jelikož ve stropu a podlaze vznikl otvor," sdělil Procházka s tím, že poškozená je především jedna z učeben.

Žádný podobný požár podle něj budovu obchodní akademie od konce druhé světové války nepostihl.

Při osvobozovacích bojích 12. dubna 1945 byla budova silně poškozená kulometnou a dělostřeleckou palbou. „Údajně jediné okno nezůstalo celé," napsal v seriálu Hodonínského deníku Rovnost Hodonín včera a dnes Antonín Kučera, který se zajímá o dějiny města.

Budova měla být tehdy také vypálená a před vyhořením ji zachránil tehdejší školník R. Kolaja. „Odvážně, vyzbrojený pouze sekyrou, překvapil vojáka, který měl destrukci provést. Vyhnal jej, již založený požár uhasil, a budovu tak zachránil před totální zkázou," napsal Kučera.

Budova obchodní akademie byla postavená v roce 1899 jako německá reálka. Ještě před čtyřiceti lety by hasiči neměli k místu zásahu příliš daleko. Do roku 1977 totiž v suterénu budovy sídlili.

K letošnímu prvnímu červenci se hodonínská obchodní akademie sloučila s gymnáziem.