Tato plocha má sloužit pro studium přirozeného vývoje obnovy porostů zasažených požárem. Dále tam brněnská Mendelova univerzita zkoumá osídlení hmyzem. „Sledujeme původní faunu, která tam byla před požárem, jak se po požáru bude měnit. Zatím máme za sebou první odběr. Více k tomu, co se na těchto plochách děje, se bude dát říct až po celoročním sledování," sdělil akademický pracovník Ústavu ochrany lesů a myslivosti Emanuel Kula.

Podle něj je ale už teď zajímavý výskyt chrousta. „V době požáru tam byly ponravy. Na jaře jsme prováděli kontrolu v tamních porostech a zjistili jsme, že ponravy požár přežily," uvedl Kula s tím, že chrousti v době požáru mohli být třicet až padesát centimetrů pod zemí. „Hasiči údajně měřili teplotu v metrové hloubce, a mělo tam být kolem padesáti stupňů. Ale obecně se nedá říct, že by taková teplota byla v celé oblasti až do hloubky jednoho metru," vysvětlil Kula.

V lokalitě se objevili i klikoroh borový a tesaříci.

Do lesa se nevrátil. Snad časem

Kyjov - Pro Igora Šrůtku, který při požáru u Bzence velel kyjovským dobrovolným hasičům, znamenal uplynulý rok hned několik změn.

Například již nestojí v čele jednotky. „K velení se vrátil Tonda Baják, který předtím vedl jednotku jedenáct let. To víte, měl jsem spoustu práce. Dokončuji stavbu domu, takže času moc nebylo. Ale jsem rád, aspoň se teď můžu klukům z jednotky věnovat jinak," popsal Šrůtka výhody nové funkce. V nejbližší době se vydá s mladými hasiči, kteří chtějí nastoupit k profesionálům, na speciální výcvik urgentní medicíny na vodě i na zemi.

Nová výbava i metál

„Jaký pro mě byl rok od Bzence? Dostali jsme novou techniku, konkrétně šestiapůltunovou dodávku. Využívat ji budeme hlavně, když budou povodně. Můžeme s ní ale vyjet i k požárům, má osvětlovací stožár, výkonnou centrálu a další vychytávky. Za to jsem rád," říká hasič, který spolu s kolegy z jednotky, kteří u Bzence zasahovali, převzal poděkování a medaili za mimořádný zásah u největšího lesního požáru za posledních patnáct let.

A jestli si na požár v bzeneckém lese ještě vzpomene? „Že bychom se o něm s kluky cíleně bavili, to ne. Pro mě to byl zásah jako každý druhý, i když to byla pro jeho rozsáhlost obrovská zkušenost," shrnul už rok starou záležitost. Do lesa se od té doby nepodíval. „Možná si tam zajedu na kole," uzavřel Šrůtka.