Zásah nebyl pro členy vyslaných jednotek vůbec jednoduchý. Kromě silného větru se museli vypořádat s obtížným výstupem do velmi špatně přístupné oblasti v prostředí Bílých Karpat. „Z pevné asfaltové cesty vedoucí Filipovým údolím na vrchol musela hasičská technika s vodou zdolat takřka tři kilometry lesního terénu a dvě stě čtyřicet výškových metrů. V příkrém a místy i měkkém svahu nedokázala po nezpevněných lesních cestách na požářiště vyjet," informoval mluvčí Jihomoravských hasičů Rostislav Zelený.

Víc o požáru se dočtete ZDE

Jeho kolegové proto nejdříve použili ruční a ženijní nářadí. Až po několika hodinách se podařilo najít správnou cestu. „Od té chvíle mohla být k požářišti kyvadlově dopravovaná voda několika velkokapacitními cisternami," upřesnil Zelený. Jeden z dobrovolných hasičů zřejmě z důvodu přehřátí potřeboval pomoc, proto odpoledne na místo zamířila i záchranka.

Silný vítr přispěl k tomu, že se plameny rozšířily až na osm hektarů. Navíc kvůli němu pozemním skupinám nemohl v hašení pomoci vrtulník. V neděli krátce před půl pátou odpoledne dostali hasiči požár pod kontrolu. Velitel ohlásil jeho likvidaci zhruba o dvě hodiny později. „Naštěstí se požár omezil jen na nízký porost a lesní hrabanku, korun stromů se nedotkl," upozornil mluvčí.

Proč začalo na Hradisku hořet, stále není jasné. Jedna z vyšetřovatelských verzí jako důvod uvádí předešlé pálení.