„V tuto chvíli už by měl být na místě a hasičským jednotkám pomáhat," uvedla Růžičková. Armáda je součástí Integrovaného záchranného systému, a proto vždy reaguje na vyžádání generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. „O nasazení vrtulníku rozhodl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek," doplnila Růžičková.

V místě požáru už se vystřídalo na sedmdesát jednotek hasičů.

„Podobně rozsáhlý požár si pamatuji naposledy v roce 2003, kdy hořelo taky u Bzence na Vátých píscích," zavzpomínal vyšetřovatel hasičů Stanislav Klásek.

Hustý kouř byl vidět i v pátek v poledne lidmi z okolí. Stále tak platí nejvyšší, zvláštní stupeň požárního poplachu. Na místě ještě ve čtvrtek hasiči zřídili speciální štáb. Ten se v pátek přestěhoval na turistickou základnu Littner.

Hořet začalo ve čtvrtek přibližně v 16.00 v místech mezi Bzencem a Bzencem-Přívozem v místech, kde se právě těžilo dřevo. Jde o místo přibližně dva kilometry od kraje lesa. Původně hořelo na ploše asi půl kilometru čtverečního. Kolem půl jedenácté informovalo operační středisko hasičů, že už hoří na ploše jeden krát čtyři a půl kilometru.

Zdroj: Youtube

Oheň zatím bezprostředně ovlivnil život na táborové základně Littner, odkud byla evakuovaná tříčlenná rodina správce. „Naštěstí ale hasiči stihli oheň uhasit dřív, než se dostal k nám. Dnes jsme čekali příjezd pětasedmdesáti lidí na víkendový rodinný pobyt, ale museli jsme jej odříct," řekla vedoucí turistické základny Littner Blanka Bělochová.

Více než čtyřtisícový Bzenec ohrožený není. Silný vítr totiž foukal od města. „Situace není jednoduchá. Pokud je oheň na zemi, tak se dá zvládat. Když se dostane do korun stromů, tak je to horší. Oheň se totiž rozšiřuje a spotřeba vody je opravdu velká. Zvýšili jsme počet míst, z nichž se dá čerpat. Vítr je ale nepříjemný a napomáhá šíření," informoval v pátek odpoledne bzenecký starosta Pavel Čejka.

Hasiči se proto potýkají s nesnázemi. Dva z nich se nadýchali zplodin a museli být ošetření. Taky jejich technika bojuje s nástrahami polopouštního písku Moravské Sahary, kde některé auta zapadla.

U Bzence jsou i republikoví policisté. „Zatím není jednoznačně stanovené, proč k požáru došlo. Vše je v šetření," uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník. Podle zatím neoficiálních zpráv může být za požárem neopatrné vypalování dělníků v místě těžby.

ČTĚTE TAKÉ: BOJ S OHNĚM: POMÁHA ARMÁDA I HASIČI Z BŘECLAVSKA

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube