Lidé ve Strážnici truchlí. Město s více jak pěti a půl tisíci obyvateli se probudilo do smutného nedělního rána. „Pana majitele jsem znala, byl to moc hodný člověk, miloval kulturu a velice rád chodil pěšky. Ještě byl z generace, pro kterou to bylo naprosto přirozené. Když jsem se dnes ráno probudila, přemýšlela jsem nad tím, že pokud by byl zcela normální rok neovlivněný pandemií koronaviru, určitě by se u nás konala nějaká akce, které by se účastnil. Třeba by to pak dopadlo jinak,“ přemítala s lítostí v hlase v neděli ráno starostka města Renata Smutná.

Pán, kterého okolí vnímalo spíše jako samotáře, rád vyrážel za kulturou i do sousedních měst a obcí. Třeba do Veselí nad Moravou. A pokaždé pěšky, případně vlakem. „Několikrát, když jsme se tak na nějaké akci potkali, jsem mu nabízela svezení zpět. Vždy s díky a úsměvem odmítl. Byl sice spíše samotářem, ale myslím, že šťastným. Rád vyhledával společnost lidí a zábavu, ale zároveň si vždy chtěl udržet jakousi svou vlastní intimitu,“ zavzpomínala starostka.

Eva Michaláková
Další neúspěch. Michaláková prohrála boj o své syny i ve Štrasburku

Zpráva o požáru ji zastihla při návratu z rodinného výletu. „Dorazila jsem na místo neštěstí a snažila se pomoci s tím, s čím bylo potřeba. Starali jsme se, abychom hasičům vytvořili zázemí a podmínky pro práci, aby měli teplý čaj, aby pak večer měli co jíst. Jsem jim vděčná za profesionalitu a nasazení, jaké vyvinuli. Stejně tak jsem vděčná i za pomoc, kterou nabídla místní restaurace s burgery. Když jsem jim zavolala, okamžitě přichystali desítky porcí,“ neskrývala dojetí starostka.

Strážničtí a lidé z okolí spojili síly a i v nepříznivých podmínkách dokázali pomoci. Především to starostka vyzdvihla. „Pomoc byla okamžitá a včasná, jen mě moc mrzí, že se pána už nepodařilo zachránit,“ zopakovala Smutná.

Na místě události zasahovalo sedm jednotek. Hasiči s nastavovacími žebříky v dýchací technice nasadili do boje s ohněm šest vodních proudů. Požár se jim podařilo lokalizovat krátce před sedmou hodinou večerní. „Momentálně začaly vyklízecí práce z přístavku i z půdních prostor. Majitele jsme zde našli, bohužel, bez známek života,“ konstatoval v sobotu večer Příkaský.

Přípravné práce na úseku dálnice D55 mezi Bzencem a Moravským Pískem včetně skrývky ornice, která odhalila velké množství archeologických situací.
Tři tisíce let stará keramika: úsek D55 u Moravského Písku odkrývá minulost

Půdní prostor přístavku byl trvale neobyvatelný. Nicméně podle vyjádření mluvčího Příkaského si sem majitel chodíval zatápět.

Jak k události došlo nyní prošetřují spolu s hasiči také policisté. Prozatím nic nenasvědčuje cizímu zavinění. „Provádíme ohledání místa, což nějakou dobu potrvá. Společně pak budeme pátrat po příčině požáru. Nalezli jsme zde jednu osobu bez známek života. Zatím jsme nenarazili na nic, co by ukazovalo na trestný čin. Ovšem je ještě brzo. Případ budeme dále šetřit,“ sdělil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Škodu, kterou oheň způsobil, vyčíslil vyšetřovatel předběžně na jeden a půl milionu korun. „Hasiči zásahem uchránili majetek za tři miliony korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování," doplnil Příkaský.

Sobotní požár zkomplikoval také dopravu na průtahu městem, dům se totiž nachází přímo při hlavní silnici. Provoz bylo proto nutné odklánět.

K požárům ve Strážnici podle starostky čas od času dochází, některé byly podle místních i větší. Tento s sebou však ponese cejch lidské tragédie.