„Na místě bylo asi 140 hasičů. Hasební práce nám komplikovala propadlá střecha. Z počátku jsme s ohněm bojovali pomocí výškové techniky," řekl mluvčí jihomoravských krajských hasičů Jan Dvořák.

Kvůli požáru byl vyhlášený třetí stupeň poplachu. Ten byl následně změněn na "zvláštní nebezpečí". V hale se navíc nacházelo větší množství nebezpečných látek potřebných pro provoz. Proto byla na místě i dekontaminační sprchu pro očistu hasičů, kteří přišli do kontaktu s nebezpečnými látkami. Na místo přijela i mobilní laboratoř, která zkoumala, jaké látky se dostaly do ovzduší a jak jsou nebezpečné. „Doporučujeme lidem v okolí, aby zbytečně nevycházeli a nevětrali," upozornil ještě v pátek večer Dvořák.

Zdroj: Deník/Petr Turek

Okolo půlnoci hasiči dostali plameny pod kontrolu natolik, že mohli většinu jednotek odeslat zpět na základny. Ráno pak byly na místě potřeba jen čtyři jednotky. V sobotu dopoledne začali svou práci vyšetřovatelé a hasiči zcela ukončili svou práci v půl jedné, jak upřesnil mluvčí Dvořák. Laboratoř v okruhu deseti kilometrů nezjistila ve vzduchu žádné nebezpečné koncentrace. 

K velkému požáru do Ždánic vyjížděli i záchranáři. „Naše operační středisko vyslalo k události sedm prostředků včetně velkokapacitní sanitky a inspektora provozu. Zdravotníci měli v péči celkem pět hasičů, všichni se zranili lehce, po ošetření jsme je ponechali na místě. Pokud jde o civilní obyvatele, neevidujeme žádná zranění. Na místě zůstalo několik našich prostředků až do ranních hodin," sdělila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Oheň i kouř nadělaly škodu za pět milionů korun.
Hořelo ve skladu elektrospotřebičů ve Znojmě. Škoda je pět milionů korun

Dle sdělení hasičů byla situace v ovzduší v sobotu dopoledne normální. „Není žádné omezení pohybu obyvatel ve venkovních prostorách. Současně je zakázáno odebírat vodu z Trkmanky od úrovně areálu bývalých Šroubáren ve směru toku až k Násedlovicím, tedy po celé délce  kolem cyklostezky," sdělili představitelé Ždánic na webu. Jak doplnili, ovoce a zeleninu ze zahrádek mohou lidé jíst bez obav. „Přestože nebyly v ovzduší naměřené žádné škodlivé látky, preventivně doporučujeme po dobu tří dnů řádné omytí vodou před konzumací," upozornili.

Příčina vzniku požáru i výše škody je v současné době v šetření. „Při vyšetřování spolupracujeme s Policií České republiky a Technickým ústavem požární ochrany. Při požáru se lehce zranilo devět hasičů. Část z nich ošetřila na místě záchranná služba. Jeden byl ráno preventivně odvezený do nemocnice, ale během dopoledne byl propuštěný," zakončil mluvčí hasičů.