Dvě jednotky dobrovolných hasičů a také jejich profesionální kolegové vyjížděli ve středu k požáru trávy ve Znojmě-Příměticích. Přestože nešlo o větší požár, měli by lidé v těchto suchých dnech podle hasičů být velmi opatrní. Oheň může vzplát od nedopalku cigarety i kvůli provozu na železnici.

Od začátku roku vyjížděli hasiči na jihu Moravy k pěti desítkám takových požárů. „Šlo o požáry porostů, trávy a mezí s celkovou škodou dvaatřicet tisíc korun.Většina případů je beze škody. Jedna osoba se při požáru zranila,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Mločí stezka v Gránicích. Ilustrační foto.
Vandal poškodil sošky zvířat na naučné stezce v Gránickém údolí

Jak dodal, kolik požárů z toho vzniklo vypalováním porostů, není zcela zřejmé. „Ve většině případů viník na místě není. S požáry porostů se na přelomu zimy a jara setkáváme každoročně. Mnohdy je to tím, že lidé porušují zákaz vypalování porostů,“ naznačil Mikoška.

S vypalováním se letos zatím nesetkal obyvatel Citonic u Znojma Jiří Svoboda. „Obec nám nabízí kompostéry, díky kterým bioodpad lidé zpracovávají, aniž by ho museli pálit. Dříve, když tato možnost nebyla, se pochopitelně pálení na vsi objevovalo. Já zatím nic takového nepozoroval,“ svěřil se Svoboda.

Co možná nevíte…
Hlášení pálení bioodpadu se v kraji vyřizuje webovým formulářem. Ohlašovat pálení by měli i zahrádkáři. Pálení se nikdy neohlašuje na tísňové linky.
Plošné vypalování je zakázané a hrozí za něj pokuta až 25 000 tisíc korun. Firmám až do 500 000 korun.

Podle místostarosty Ladné na Břeclavsku Martina Vlka pálí staré větve a trávu na zahrádkách většinou starší lidé. „Je to málokdy. Spíše ovšem pálí starousedlíci,“ uvedl Vlk.

Také Ladná nabízí svým obyvatelům místo, kam staré větve či trávu odvézt. „Na sběrném dvoře máme prostor, kam se bioodpad odváží. Necháváme ho zkompostovat. Větve jednou za čas necháváme naštěpkovat,“ doplnil Vlk.

Vypalování trávy je v České republice zakázáno zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. „Podle zákona o požární ochraně nesmí fyzická osoba vypalovat porosty, jinak se dopustí přestupku. Za tento přestupek lze uložit pokutu do výše 25 000 korun. Za stejný přestupek hrozí pokuta také právnickým a podnikajícím fyzickým osobám a to až do výše 500 000 korun,“ upozornil mluvčí hasičů Mikoška.

Podle předsedy Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Hodonín Pavla Navrátila se dnes zahrádkáři chovají ekologicky. „My s tím problémy nemáme. Třeba Kyjov je jedno z nejekologičtějších měst. Všichni máme nádoby na bioodpad, takže u nás se nepálí,“ nastínil Navrátil.

Marek Šalanda z Cvrčovic na Pohořelicku vyrazil pěšky v kroji po moravsko-slovenském příhraničí.
Muž z Cvrčovic vyrazil na pochod po hranicích. V kroji zašije starou republiku

Hasiči připomínají základní pravidla bezpečného pálení. „Velikost hromady klestí je nutno volit tak, aby shořela v době, kdy je na místě přítomen dozor. Při silném větru je pálení nutné ihned přerušit a oheň uhasit. Místo pro pálení se izoluje pruhem širokým nejméně metr,“ naznačil mluvčí hasičů Mikoška.